“De cirkel is rond; we begeleiden bij de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en nu ook bij de keuze van anticonceptie”

 
Na de bevalling komt de menstruatiecyclus weer op gang en ben je vruchtbaar. De eisprong vind ca. twee weken voordat je ongesteld wordt plaats. Wanneer dit precies zal zijn is niet bekend. Indien je borstvoeding geeft kan de menstruatie nog even op zich laten wachten. Dit is verschillend per vrouw. Het geven van borstvoeding geeft echter geen volledige bescherming tegen een nieuwe zwangerschap. Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan welke anticonceptiemethode bij je past.

Bij onze verloskundigenpraktijk Zwijndrecht kunt je terecht voor anticonceptieadvies. Wij geven je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemethodes. Daarbij bespreken we welke anticonceptiemethode het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen. Dit doen we aan het einde van het kraamtijd of tijdens de nacontrole afspraak, ca 6 weken na de bevalling.

Kijk voor uitgebreide uitleg, wel of niet goed samengaand met borstvoeding, de werkwijze en voor- en nadelen per anticonceptievorm op www.anticonceptie.nl of www.deverloskundige.nl (zoekbalk -> anticonceptie). 

De pil
Als er wordt gekozen voor de anticonceptiepil, (de minipil of de ‘gewone’ pil) schrijft de verloskundige hier een recept voor uit. Met dit recept kan de pil bij de apotheek worden afgehaald en kan er worden gestart met het slikken van de anticonceptiepil. Na drie maanden volgt er een telefonische afspraak om het gebruik van de pil te evalueren.

Plaatsing spiraal
Het is ook mogelijk om een hormoon- of koperspiraal te laten plaatsen door de verloskundige. Kies je voor een spiraal dan schrijven we een recept voor je uit en plannen een afspraak (ca. 10-12 weken na de bevalling) voor het plaatsen van de spiraal. De spiraal moet vooraf bij de apotheek afgehaald worden. Vooraf bespreekt de verloskundige de voor- en nadelen van de hormoon- en koperspiraal, procedure van het plaatsen en de voorbereiding hierop. Het plaatsen van een spiraal kan gevoelig zijn, daarom adviseren we je om een uur voor de plaatsing 2 paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen. Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel of krampen in je onderbuik krijgen. Dit trekt vanzelf weg en is meestal van korte duur. De eerste drie maanden na de plaatsing kun je nog wat onregelmatig bloedverlies hebben (spotting).

Indien je het prettig vindt mag je na zes weken langs komen voor een nacontrole. Tijdens deze controle wordt middels echo gecontroleerd of de spiraal nog op de juiste plek in de baarmoeder zit.

Na het starten met anticonceptie brengt de verloskundige de betreffende huisarts op de hoogte van de start met anticonceptie. Het kan zijn dat er naar aanleiding van de gezondheidssituatie twijfel is over de juiste vorm van anticonceptie. In dat geval neemt de verloskundige contact op met de huisarts om te overleggen over welke vorm van anticonceptie het meest passend is.

Kosten
Aan het voorschrijven van anticonceptie zijn geen extra kosten verbonden. De vergoeding van het anticonceptie-middel is afhankelijk van de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar. Vanaf 2018 vergoeden alle verzekeraars het inbrengen van de spiraal. 

De kosten van het spiraaltje zijn (excl. eventuele apothekers- en/of afleverkosten):
- Mirena®:  ca. €  150,- (deze kan 5 jaar blijven zitten)
- Kyleena®: ca. € 150,-
- T-Safe®:  € 69,- (deze kan 10 jaar blijven zitten.
- Voor een anticonceptieconsult om extra begeleiding te bieden bij het maken van een keuze voor anticonceptie wordt een bedrag van € 25,- gerekend
- Plaatsen van een spiraal: €61,11. 
- Spiraal verwijderen: € 25,-

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook