Warm water kan bij de geboorte een hele positieve ondersteunende rol spelen, zodat ze helpt een natuurlijke geboorte en thuisbevalling mogelijk te maken. Bevallen in water wordt ook aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken hebben.

Iedereen die thuis wil bevallen kan in principe in bad bevallen.

Onze praktijk is in het bezit van twee eigen bevalbaden, die tegen een geringe prijs gehuurd kan worden tijdens je uitgerekende periode.

Een badbevalling verloopt vaak ontspannen en soepel.
Warm water heeft namelijk veel voordelen:

- Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je kunt ontspannen, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller en wordt de kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt kleiner.

- In het water kun je makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken naar een andere houding minder zwaar dan buiten het water.

- Je kunt verschillende houdingen aannemen om je weeën op te vangen en om te persen. Voor het persen is de gehurkte houding ideaal omdat je bekken dan de meeste ruimte maakt. Op het 'droge' lukt het vaak niet om lang te hurken, maar in bad gaat dat veel makkelijker omdat je dan geen zwaartekracht hebt onder water.

- Het warme water zorgt ervoor dat je weefsel soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.

- Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief, omdat die een actievere rol heeft tijdens de bevalling. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan eventueel mee in bad om jou te ondersteunen als dat gewenst is.

- Voor de baby is het een rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby's die in water geboren worden vaak ontspannen en rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

 

Nadelen

- Je moet meer organiseren. De meeste baden thuis zijn te klein om in bad te bevallen. Tijdens de ontsluiting is het prima om in een normaal bad te zitten, maar tijdens het persen is een groter bad met meer ruimte ( in en rondom het bad) noodzakelijk. Er is dus een speciaal bad nodig. Zo'n bevalbad kunnen jullie huren bij ons in de praktijk.

- Er is een bevalbad in de praktijk. Indien deze al gereserveerd is voor een andere cliënt moet je een bevalbad bij een andere instantie huren. (www.oerbron.nl of www.bevalbaden.nl)

- Het vollopen en opzetten van het bevalbad duurt vaak ruim een uur. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd, zodat je tijdens de bevalling niet voor verrassingen komt te staan.

- Het kan zijn dat er voor of tijdens de bevalling medische redenen zijn waarom je niet in bad mag bevallen. Dit zullen we je dan melden.

Hoe gaat het in de praktijk?

Gebroken vliezen
Als er sprake is van gebroken vliezen en nog geen weeënactiviteit dan mag je nog niet in bad. Je mag pas het water in na overleg met ons, dit in verband met infectierisico. Wanneer de vliezen nog niet zijn gebroken, mag je in principe op elk gewenst moment in bad.

Ontsluiting
Je kunt het water in gaan op een moment dat je daar behoefte aan hebt. Het is aan te raden om niet te vroeg het bad in te gaan. Als je vroeg het bad in gaat kunnen de weeën soms stoppen. Het beste moment is als je zo'n 4-5 centimeter ontsluiting hebt of als de weeën om de 2-3 minuten komen en 40 seconden aanhouden en/ of na overleg met ons. Het warme water heeft dan het meest positieve effect op de activiteit van de baarmoeder en verlicht de pijn en de heftigheid van de weeën.

Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan raadzaam om kortdurend uit bad te gaan, ongeveer 30 minuten. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water weer te ontspannen en je lichaam te dragen.

Het is voor ons meestal mogelijk om tijdens de bevalling een inwendig onderzoek te verrichten in bad. Is dit lastig of lukt het niet zullen we je vragen even uit bad te komen. Ook het beluisteren van het hartje van de baby kan in bad.

Uitdrijving
Tijdens het persen mag je in bad blijven. Wel kunnen er medische redenen optreden om uit bad te moeten.
Na de geboorte kan de baby nog even onder water blijven. De ademhaling wordt geprikkeld vanaf het moment dat het gezichtje in contact is met lucht (kou). Dan pas zal het een ademprikkel krijgen. Daarna is het prettig de baby onder water te houden met alleen het gezicht boven water zodat hij of zij lekker warm blijft.

Ook de placenta kan, indien gewenst, in bad geboren worden. Mocht je dat niet prettig vinden, dan stap je voor die tijd uit bad. Ook kan het zijn dat de verloskundige wil dat je uit bad komt om het bloedverlies beter in te kunnen schatten.

Partner
Als partner kun je er voor kiezen om je vrouw te ondersteunen in het bad en samen met haar in het bad te zitten. Dit wordt echter niet als vanzelfsprekend gezien, het is jullie eigen keuze. Het voordeel is dat je meer betrokken kunt voelen bij het ondersteunen van je vrouw. Je hebt letterlijk en figuurlijk meer contact met haar en na de bevalling met je kindje.
Als jullie er voor kiezen dat de partner in het bad zal plaatsnemen, dan vragen wij je om een zwembroek aan te trekken.

Huren bevalbad in de praktijk
Om in bad te kunnen bevallen moet er een bevalbad in huis aanwezig zijn. Deze kan via onze verloskundigenpraktijk gehuurd worden. Deze reserveer je voor de periode dat je kunt gaan bevallen (vanaf 37 t/m 42 weken). In de praktijk zijn twee bevalbaden aanwezig.

Zet het bad van tevoren al een keertje op, zodat je weet hoe dit moet zodra de bevalling gaat beginnen.
Voor het huren van het bevalbad wordt 50 euro gerekend. Dit zijn de kosten die gemaakt worden voor de hoes die om het bevalbad heen moet, zodat deze hygiënisch gebruikt kan worden.
Mocht het bad (en dus de hygiënische hoes) uiteindelijk niet gebruikt worden, worden er geen kosten in rekening gebracht.
Bij het bevalbad zit een handleiding met duidelijke instructies en een doos met toebehoren zoals pompen/ slangen end. Graag ontvangen we deze schoon en compleet retour.

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook