Het kan zijn dat je in de laatste weken van je zwangerschap wat rozig of bruinig slijm verliest, de zogenaamde slijmprop. Dit slijmverlies kan al enige dagen of zelfs weken voor de bevalling optreden en zegt dus niets over het tijdstip van de bevalling. 
 
Aan het einde van de zwangerschap zal het spierweefsel in de baarmoeder steeds meer gaan samentrekken: voorweeën. Je lichaam maakt zich langzaam klaar voor de bevalling en het hoofdje kan nog wat verder in het bekken zakken. Dit kun je ervaren als een zeurende pijn in onderbuik of rug. Deze voorweeën kunnen zelfs iedere 5-10 minuten terugkomen en enige tijd aanhouden. Vaak zakken ze weer af door rust en ontspanning of een warme douche. Deze krampen zijn nog niet de start van de bevalling, al zorgen ze er vaak wel voor dat je baarmoedermond mooi week wordt. Dit kan tijdens enkele dagen tot soms wel weken optreden. Het is pas waarschijnlijk dat de bevalling gaat doorzetten als de weeën steeds sneller op elkaar komen, langer gaan duren en toenemen in pijn.
 
In het grootste deel van de gevallen begint de bevalling met weeën. Zoals hierboven beschreven zijn dat krampen in je buik en/of rug die zich opbouwen qua frequentie, kracht en duur. Aan het begin van de bevalling zijn de krampen nog goed op te vangen, komen ze nog niet zo vaak achter elkaar en kun je je bezigheden vaak nog wel even voortzetten (ook goed voor de afleiding!). Naarmate de bevalling vordert, worden de krampen steeds heviger en heb je al je aandacht nodig om de weeën goed op te vangen. Als je weeën minimaal een uur lang om de 3-5 minuten komen en ze ongeveer 60 seconden aanhouden, neem dan contact op. Het kan dan namelijk zo zijn dat je bevalling ook echt begonnen is. 
 
Pas als je weeën ook echt ontsluiting veroorzaken, is de bevalling officieel begonnen. Om ontsluiting vast te stellen doet de verloskundige een inwendig onderzoek.
Een enkele keer kan het gebeuren dat je bevalling begint met het breken van de vliezen. Het kan dan best een tijdje duren voordat je weeën op gang komen. Zolang het hoofdje van de baby goed is ingedaald in je bekken en het vruchtwater helder van kleur is, is er niets aan de hand en wachten we rustig af (hoe gek dat voor jullie misschien ook is). We laten na een aantal uren afwachten wel een hartfilmpje van de baby maken in het ziekenhuis om te controleren of de conditie van de baby in orde is. Is er na 24 uur nog steeds geen weeënactiviteit, dan wordt je aan de gynaecoloog overgedragen en zullen de weeën worden opgewekt. Dit om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden.
 
Als de weeën volop op gang zijn, is het soms even zoeken naar een comfortabele houding om de weeën op te vangen. Probeer verschillende houdingen: liggend, op je zij, op handen en knieën, lopen, hangen over een stoel. Een warm bad, warme douche of warme kruik kunnen vaak ook verlichting geven. Je partner kan je rug of benen masseren. Probeer in ieder geval goed te concentreren op je ademhaling. Probeer rustig in te ademen via je neus en via kleine ‘pufjes’ uit te ademen door je mond. Ontspan zoveel mogelijk. 
 
Pijnstilling
Een bevalling is pijnlijk en elke vrouw ervaart de pijn tijdens de bevalling anders. Naast de hierboven beschreven manieren om de pijn op te vangen, maakt je lichaam ook een natuurlijke pijnstiller aan: endorfine. Hierdoor kun je vaak wat beter ontspannen en raak je meer in jezelf gekeerd. 
Wanneer je de weeenpijn niet goed meer kunt opvangen, is pijnstilling door medicatie tijdens je bevalling ook mogelijk. Ben je bang voor de pijn, heb je vragen hierover of weet je op de voorhand al dat je hier gebruik van wil maken? Geef dit bij ons aan! Er zijn verschillende vormen van pijnstilling die we graag met je bespreken. Realiseer je wel dat medicamenteuze pijnstilling alleen in het ziekenhuis toe te dienen is. Een thuisbevalling is dan niet mogelijk.
 
Ik ben overtijd!
Je uitgerekende datum is voorbij en er is nog geen enkel teken van weeënactiviteit. Je zwangerschap mag tot maximaal 2 weken na de uitgerekende datum duren. Maar om de natuur een handje te helpen, stellen we wel eens voor om je te strippen wanneer je enkele dagen overtijd bent. We spreken dan een moment met je af waarop we bij je thuis langs komen. Tijdens een inwendig onderzoek voelen we of je baarmoedermond rijp genoeg is om te kunnen strippen; hiervoor moet je namelijk een klein beetje ontsluiting hebben. Met een ronddraaiende beweging worden dan de vliezen een beetje losgewoeld van je baarmoeder (niet kapot gemaakt). Hierbij komt een flinke hoeveelheid hormoon vrij, die er soms voor kan zorgen dat de bevalling op gang komt. Dit gebeurt dan binnen 24 uur na het strippen. Indien je niet bevallen bent en je bent een week overtijd, dan wordt er een controle-afspraak gemaakt bij de gynaecoloog. Daar wordt de conditie van de baby opnieuw gecontroleerd en wordt er uiteindelijk een afspraak gemaakt om de bevalling in te leiden in het ziekenhuis. Dit gebeurt tussen de 41 en 42 weken, afhankelijk van jouw conditie en die van je baby.
Zie voor meer informatie ook de folder van het Albert Schweitzer Ziekenhuis over dit onderwerp: "Serotiniteit, zwanger voorbij de 41 weken, wat dan?"
 
Tips voor je bevalling
- Bescherm je matras vanaf 37 weken met een zeiltje uit het kraampakket voor het geval dat plotseling je vliezen breken.
- Soms kan het een tijdje duren voordat de bevalling goed doorzet en ‘rommelt’ het een tijd. Probeer dan zo lang mogelijk afleiding te zoeken en ga zo lang mogelijk door waar je mee bezig bent. Je mag ook gerust de deur nog uit voor een boodschapje of een ommetje. 
- Rust voldoende en blijf (licht verteerbaar) eten en drinken om je energie op peil te houden. Neem regelmatig wat vruchtensap, thee met suiker of wat druivensuiker. 
- Zoek tijdens het opvangen van de weeën naar een comfortabele houding. Veel rondlopen, zijligging, in bad, een warme douche...  zoek net zo lang tot je je goed kan ontspannen.
- Regel op tijd opvang voor andere kinderen.
 

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook