Waar wil je bevallen als het straks zover is? Voor sommigen al voor de zwangerschap duidelijk, voor anderen is het een moeilijke keuze. Je bent vrij in de keuze waar je wilt bevallen zolang je zwangerschap zonder complicaties verloopt en je baby tussen de 37 en 42 weken zwangerschap geboren wordt. Beval je buiten deze termijn of beval je op medische indicatie, dan vindt de bevalling sowieso plaats in het ziekenhuis. Een medische indicatie krijg je wanneer je onder controle komt van een gynaecoloog. Als wij problemen of bijzonderheden constateren tijdens je zwangerschap of bevalling, wordt je door ons naar een gynaecoloog doorverwezen. Vaak zal dan de rest van je zwangerschap in het ziekenhuis gecontroleerd worden en moet je daar ook bevallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of je baby die te langzaam groeit. 
Soms is het zo dat wij je op de voorhand al adviseren om in het ziekenhuis moet bevallen, maar dat je zwangerschap wel bij ons gecontroleerd kan worden; dit heet een plaatsindicatie. Dit is bijvoorbeeld het geval als je bij een vorige bevalling meer bloedverlies dan gemiddeld hebt gehad. Zowel een medische als een plaatsindicatie wordt volledig vergoed door je verzekeraar.
 
Bij het maken van de keus waar je wilt bevallen, is het belangrijk dat je kiest voor een plek waar jullie je op je gemak voelen. 
Kies je voor thuis dan zijn er een aantal voorwaarden waar je huis aan moet voldoen (zie hieronder). Na een normale, ongecompliceerde zwangerschap is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis bevallen. De verloskundige is erop getraind om complicaties tijdens de bevalling te onderkennen en hierop actie te ondernemen. Het kan dan ook zijn dat wij tijdens de bevalling besluiten dat het veiliger is om naar het ziekenhuis te gaan. Mocht er thuis een onverwachte complicatie voordoen, dan hebben we medicatie, zuurstof en instrumenten bij de hand om hierop in te spelen. 
Kies je voor het ziekenhuis, dan beval je in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Het is  goed om je te realiseren dat het eerste stuk van de ontsluitingsperiode thuis plaats vindt. Afhankelijk van de snelheid van de bevalling, geeft de verloskundige een seintje op het moment dat het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Ook als je in het ziekenhuis bevalt, zal de bevalling in principe begeleid worden door een verloskundige van onze praktijk. Het kan zijn dat je na de bevalling dezelfde dag weer naar huis gaat of dat je nog een nachtje blijft. 
 
Hieronder staan kort de belangrijkste voor- en nadelen van een bevalling thuis en in het ziekenhuis genoemd. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag bij het maken van je keuze!  
 
Thuisbevalling
Voordelen
- Betere ontspanning door eigen omgeving
- Meer bewegingsvrijheid
- Minder kans op infecties
- Niet met weeën in de auto
- Privékraamverzorgster
- Zuurstof en medicatie is aanwezig
- Verwijzing naar het ziekenhuis kan altijd nog
- Zelf bepalen wie er aanwezig zijn bij de bevalling
- Wordt volledig vergoed, geen eigen bijdrage
 
Nadelen
- Bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis
- Soms is het huis niet geschikt (smalle wenteltrap, te kleine slaapkamer)
- Afleiding door andere kinderen in huis

Poliklinische bevalling
Voordelen
- Bij complicaties geen vervoer nodig
- Altijd een professional in de buurt
- Niet afgeleid door dagelijkse ‘beslommeringen’
 
Nadelen
- Vreemde omgeving
- Minder privacy
- Verhoogde kans op infecties
- Met weeën in de auto
 
Benodigheden thuisbevalling
Indien je kiest voor een thuisbevalling, let dan in huis op de onderstaande punten:
- Er moet stromend water, elektriciteit en verwarming op de etage zijn waar je gaat bevallen.
- Het bed moet minimaal 75 cm hoog zijn, geen matrassen op elkaar. Bedklossen zijn te leen via Thuiszorgwinkel Vegro. Bierkratten zijn ook prima bedverhogers. 
- Geen waterbed.
- Kraamzorg is geregeld, kraampakket is aanwezig.
- Pak voor de zekerheid altijd een ‘vluchtkoffertje’ in. Mocht het tijdens de bevalling toch nodig zijn om naar het ziekenhuis te gaan, dan kan je dat zo in de auto zetten.
- Zorg voor voldoende loopruimte zijn aan de linker- en achterkant van het bed.
- Zorg goede, felle verlichting zijn in de slaapkamer en een losse lamp (bijvoorbeeld een bureaulamp) die we eventueel gebruiken bij het hechten.
- Het is fijn als er een stoel of krukje aanwezig is in de slaapkamer voor ons.
- Zet twee grote huishoudemmers en een rol grijze vuilniszakken onder het bed.
- Er moeten minimaal twee babykruiken in huis zijn.
- Maak de trap, hal en overloop goed begaanbaar als de bevalling begonnen is. 
 

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Donderdag 18 oktober

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook