In Nederland heeft iedereen die een kind krijgt recht op kraamzorg. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige bij een thuisbevalling  en neemt de eerste dagen na de bevalling de zorg voor moeder en kind op zich. Ze leert je verder hoe je de baby moet verzorgen en ze neemt de  dagelijkse taken van je over zodat jij volledig kunt genieten van je kraamtijd.
 
Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen, komt de kraamverzorgster als je weer thuis bent. 
Het is belangrijk om kraamzorg tijdig aan te vragen, het liefst zo vroeg mogelijk in de zwangerschap (voor de 16e week). Informeer voor de zekerheid bij je ziektekostenverzekering of je kraamzorg zelf moet regelen of dat de verzekeringsmaatschappij dit voor je doet.
 
Ongeveer twee maanden voor je uitgerekende datum zal er een medewerker van de kraamzorg contact met je opnemen. Ze zal je vragen hoeveel dagen lang en hoeveel uur per dag je kraamzorg wilt hebben. Je bepaalt in overleg wat de kraamverzorgster naast haar standaard taken gaat doen of wat jij specifiek van haar verwacht. Denk hierover na voordat je het gesprek hebt. Check je verzekeringspolis hoeveel uur je vergoed krijgt. Meer uren is altijd mogelijk, maar deze komen vaak voor eigen rekening.
 
Je kraamverzorgster is, als het goed is, je steun en toeverlaat in de eerste 8 dagen na de geboorte. Zij leert je alles wat je moet weten over de verzorging van de baby, ze helpt je met aanleggen (als je borstvoeding geeft) of legt uit hoe je flesvoeding klaarmaakt. Ze geeft je allerlei tips voor als de baby's nachts huilt, beurt je op als je het even niet ziet zitten en kent allerlei foefjes om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Daarnaast verzorgt ze jouw, je baby en eventuele andere kinderen. Ze controleert of je normaal bloed verliest, of je baarmoeder goed inkrimpt, of je borsten niet neigen tot ontsteken, hoe de eventuele wond geneest enz. De eerste dagen doet zij je baby in bad en verschoont ze hem of haar. Na een paar dagen zal je dat langzaam maar zeker van haar over gaan nemen. Zij staat je dan bij en geeft je tips.
Verder zal ze wat huishoudeijke taken op zich nemen.  De werkzaamheden die ze verricht zijn sterk afhankelijk van het aantal uren zorg die je zijn toegewezen en de situatie in het gezin. Je kunt je voorstellen dat er minder tijd overblijft voor het huishouden als er meerdere kinderen in het gezin zijn of er bepaalde problemen zijn. De douche en wc houdt ze goed schoon, ze verschoont jullie bed en het babybedje dagelijks. Ze voorziet je visite van koffie en beschuit met muisjes en neemt de tijd om met je te praten en alle dingen door te spreken. De meeste kraamverzorgsters hebben erg veel ervaring met alles wat bij de zorg van een baby komt kijken en ook alle emoties die een bevalling en een baby met zich meebrengen. Je kunt dus vrij over alle dingen met haar praten, ze zal niet gauw iets gek vinden, het meeste dingen heeft ze al veel vaker meegemaakt.
Verder is de kraamverzorgster de schakel tussen jullie en de verloskundige. Ze rapporteert bijzonderheden aan je verloskundige tijdens de visites die de verloskundige maakt en belt de verloskundige op als ze bijzonderheden aantreft. Uiteraard mag je dit alles niet verwachten als je geen hele dagen een kraamverzorgster hebt. Heb je er bijvoorbeeld gekozen voor het minimaal aantal zorguren (24 uur), dan zal de kraamverzorgster niet meer doen dan de baby en jou verzorgen.

Kraamzorgcentra in de regio:
 

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook