Stuwing treedt vaak op rond de 4e dag na de bevalling. De melkproductie komt flink op gang, waardoor je borsten gespannen en pijnlijk kunnen aanvoelen. De klachten verminderen zodra het evenwicht tussen vraag en aanbod van melk zich weer wat hersteld heeft; dit duurt meestal een dag of twee. Houdt een strakke beha aan (geen beugelbeha), ook ‘s nachts. Soms geven koude kompressen verlichting. Probeer harde of rode plekken in je borsten tijdens het voeden weg te masseren. Het kan zijn dat je door de stuwing wat verhoging krijgt (tot 38 graden), neem dan eventueel paracetamol. Waarschuw ons altijd bij koorts boven 38 graden. Door de stuwing kan je baby het soms lastig vinden om de tepel goed te pakken. Het kan dan helpen om de eerste spanning van je borsten te verlichten door onder de douche wat melk uit je borsten te masseren. Ook de kraamverzorgster zal je verder helpen met allerlei tips.

Darmkrampjes komen vrij veel voor tijdens de eerste week na de geboorte. Het wordt veroorzaakt doordat het darmstelsel van je baby nog moet wennen aan het verteren van melk. Het is een normaal verschijnsel dat na enige tijd vanzelf minder wordt. Vaak helpt het om je baby te troosten door hem/haar lekker bij je te nemen en wat te wiegen. Lichaamswarmte helpt, bijvoorbeeld door je baby met de buik op jouw buik te leggen. Je kunt het buikje van je baby zachtjes masseren of kleine ‘fietsbewegingen’ te maken met de beentjes.

Waar moet ik op letten als ik hechtingen heb? Probeer de hechtingen goed schoon te houden. Spoel na toiletgebruik goed na met water en wissel regelmatig van verband. De huid rondom de hechtingen kan soms wat opgezwollen of beurs zijn. Een koel kompres kan dan verlichten of je kunt starten met homeopathische druppeltjes tegen zwellingen: arnica d6. Af en toe gaan zitten op een wat hardere ondergrond stimuleert de afvoer van vocht rond de hechtingen. Probeer de hechtingen af en toe goed aan de lucht te drogen door zonder verband en ondergoed in bed te liggen.

Tijdens je zwangerschap en bevalling hebben je bekkenbodem- en buikspieren het zwaar te verduren gehad. Het is belangrijk dat je langzaam aan begint met het trainen van deze spieren. In het kraamboek dat je krijgt van je kraambureau staan meestal oefeningen die met weinig inspanning al uit te voeren zijn. Je kunt dit prima doen als je bijvoorbeeld aan het voeden bent, of onder de douche staat. Bouw het oefenen langzaam op. Je lichaam is aan het herstellen, dus forceer niets!

Mijn baby wordt geel! Net geboren baby’s zijn roze van kleur. Tijdens de eerste dagen na de geboorte kan de huid en soms ook het oogwit van de baby een gele kleur krijgen, dit is een normaal verschijnsel. In het bloed van de baby wordt het teveel aan rode bloedcellen afgebroken, waarbij een soort galstof, bilirubine, wordt gevormd. Voordat de lever deze stof weer afbreekt en afvoert, wordt het bilirubine opgeslagen onder de huid, wat een gele kleur kan veroorzaken. Na enkele dagen zal de huid minder geel worden. 
De kraamverzorgster en wij houden de kleur van je baby goed in de gaten. Indien we je baby te geel vinden, zetten we een bloedonderzoek in. We nemen dan wat bloed af uit het hieltje van je baby, net als met de hielprik.  Hierbij bepalen we  dan de waarde van bilirubine in het bloed van je baby. Indien deze waarde boven een bepaalde grens komt, kan het zijn dat je baby naar het ziekenhuis moet om onder een blauwe lamp gelegd te worden. Het licht van deze lamp (UV licht) helpt het lichaam om de bilirubine af te breken en uit te scheiden. 

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook