Graag willen we je aandacht vestigen op het gebruik van een doptone thuis.

Een doptone is een apparaatje waarmee wij als verloskundigen naar het hartje van je ongeboren baby kunnen luisteren. Tegenwoordig zijn deze apparaatjes vrij verkrijgbaar, zodat je ook thuis op ieder gewenst ogenblik het hartje van je baby kunt horen. We realiseren ons dat dit fantastisch lijkt, maar wij zijn hier geen voorstanders van.
Een doptone werkt op basis van geluidsgolven die worden teruggekaatst als ze een kloppend babyhartje registreren. Zeker vroeg in de zwangerschap is het vaak even zoeken voordat je het hartje gevonden hebt en worden deze stralen in verhouding langdurig op je buik gericht. Er wordt aangenomen dat het langdurig blootstellen van deze geluidsgolven aan het ongeboren kindje geen kwaad kan, maar dit is echter nooit bewezen. Een enkele keer is geen probleem, zoals bij het eerste en/of tweede bezoek aan de praktijk. Het wordt een ander verhaal als je iedere avond op de bank zit met je eigen doptone om ook dan het hartje te beluisteren. Ons advies is om dit niet te doen.

Het is goed je te realiseren wat de gevolgen kunnen zijn van het zelf luisteren. Wat als je het hartje niet kunt horen? De kans is groot dat je, hopelijk ten onrechte, je grote zorgen gaat maken.
Daarbij komt ook dat wij luisteren naar hoe het hartje klopt. We letten onder andere op de snelheid en het ritme. Een afwijkend patroon zal door jezelf waarschijnlijk niet zo snel worden opgemerkt.
Ook kan het zijn dat je soms juist ten onrechte gerust gesteld wordt door het horen van het hartje, bijvoorbeeld wanneer je de baby de hele dag niet hebt voelen bewegen. Vanaf 28 weken zwangerschap hoor je de baby elke dag te voelen. Wanneer je de baby in die periode een dag niet gevoeld hebt, raden wij je aan met ons contact op te nemen, ook al heb je het hartje gehoord met je eigen doptone.

Ben je ongerust of vertrouw je iets niet; je kunt ons altijd bellen en het is (bijna) altijd mogelijk om tussen je zwangerschapscontroles door even op de praktijk langs te komen om extra te luisteren!

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook