Een echo is vaak één van de hoogtepunten in een zwangerschap. Je krijgt bij ons in de praktijk vier echo’s aangeboden. Een vroege echo rond 8 weken, een termijnecho, de 20-weken echo en een liggingsecho. Daarnaast kom je in sommige gevallen in aanmerking voor aanvullende echo-onderzoeken. De echo’s worden gemaakt bij ons op de praktijk, in echocentrum Het Palet of in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Hieronder vindt je een korte omschrijving van de meest voorkomende echo’s.

Vroege echo. Deze wordt gemaakt rond de 8e week van je zwangerschap. Er wordt gekeken of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het hartje van de baby klopt en de baby wordt opgemeten. Deze echo wordt gemaakt bij ons in de praktijk en behoort tot onze standaardzorg.

Termijnecho. Deze wordt gemaakt tussen de 10e en 12e week van je zwangerschap. Je baby wordt opgemeten van kruin tot stuit, waarbij de precieze zwangerschapsduur wordt berekend. Soms is het nodig deze echo te herhalen; bijvoorbeeld wanneer je minder ver zwanger blijkt te zijn dan je dacht of als de baby niet goed lag voor de meting. Deze echo wordt gemaakt bij ons in de praktijk en behoort tot onze standaardzorg.

Nekplooimeting. Deze echo wordt alleen gemaakt als je kiest voor de combinatietest (zie prenatale screening). Dit onderzoek vindt altijd plaats in echocentrum Het Palet in Dordrecht of het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO), ook wel 20-weken echo genoemd. Hoewel door vrijwel iedere zwangere gebruik gemaakt wordt van deze echo, is dit geen verplicht onderzoek. De SEO is onderdeel van de prenatale screening. De echo wordt gemaakt in echocentrum Het Palet in Dordrecht of het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

30 weken echo. Op indicatie is het nodig om rond de 30e week van je zwangerschap nogmaals een echo te maken. Deze echo krijg je in principe alleen op indicatie; bijvoorbeeld als je rookt of flink overgewicht hebt. De echo wordt gemaakt in echocentrum Het Palet in Dordrecht of het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Echo Placentalokalisatie.
Regelmatig komt het voor dat er bij de 20-weken echo wordt gezien dat de placenta (moederkoek) erg laag in je baarmoeder ligt, soms zelfs over je baarmoedermond heen.  Er wordt dan geadviseerd om tussen de 30e en 32e week van je zwangerschap weer een echo te maken om uit te sluiten dat de placenta over de baarmoedermond ligt. De echo wordt gemaakt in echocentrum Het Palet in Dordrecht of het Albert Schweitzer Ziekenhuis

Echo Nieren. Ook dit is een echo die het gevolg kan zijn van de 20-weken echo. Rond de 20e zwangerschapsweek komt het vrij regelmatig voor dat een of beide nierbekkens (holte in de nieren van de baby) iets verwijd zijn. Dit is meestal onschuldig en verdwijnt na een aantal weken. Om daar zeker van te zijn, wordt er rond de 30e week nogmaals naar de niertjes van je baby gekeken. De echo wordt gemaakt in echocentrum Het Palet in Dordrecht of het Albert Schweitzer Ziekenhuis

Groeiecho. Deze echo kunnen wij aanvragen op ieder gewenst moment van de zwangerschap. Soms is het voor ons moeilijk om via je buikwand te voelen of je baby te hard of te langzaam groeit. Als we hier over twijfelen, zullen we een echo aanvragen. We hebben met de gynaecologen ook afspraken gemaakt over bepaalde groepen zwangeren, zogenaamde protocollen. Zo krijgen bijvoorbeeld vrouwen met flink overgewicht op een aantal vaste momenten in de zwangerschap een groeiecho om zo de groei van de baby nauwkeurig te volgen. De echo wordt gemaakt in echocentrum Het Palet in Dordrecht of het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Liggingsecho. Deze echo wordt bij ons op de praktijk gemaakt rond 35-36 weken zwangerschap. Er wordt gekeken of de baby met het hoofdje mooi naar beneden ligt en of er nog voldoende vruchtwater is. Verder is er weinig meer te zien op de echo omdat de baby al erg groot is. Een laatste foto wordt dus erg lastig.

 
Naast medische echo’s (die vergoed worden door je verzekeraar) is het ook mogelijk om op eigen kosten één of meerdere echo’s te laten maken. Dit gebeurt bij een zogenaamd pretechobureau. Er zijn er diversen te vinden hier in de regio. Bij een pretechobureau is het mogelijk om 3D en 4D echo’s te maken en bijvoorbeeld DVD-opnames te laten maken tijdens de echo. Informeer voor de actuele prijzen bij het pretechobureau. Je hoeft ons niet om toestemming te vragen voor het maken van dit soort echo’s. Wel adviseren wij een pretecho pas te laten maken als je de 20-weken echo hebt gehad. Je kunt dan ontspannen genieten van de echo, omdat je al weet dat er bij de SEO geen bijzonderheden gezien zijn.

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Donderdag 18 oktober

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook