Ze is zwanger…


Wat kun je gaan verwachten de komende maanden? Natuurlijk, die buik gaat groeien. Dat is een bekend gegeven, maar wat betekent het verder voor jou en jouw partner?
Vanaf dag 1 worden in haar lichaam grote voorbereidingen getroffen om jouw kind zo goed mogelijk in de wereld te zetten. Zelfs jouw partner wordt door haar eigen lichaam op een tweede plan gezet. Wanneer zij bijvoorbeeld niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zorgt haar lichaam er voor dat de baby niets te kort komt; mama's lichaamsreserves worden dan aangesproken.

Moe!
Haar lichaam geeft aan dat de baby prioriteit nummer één is. Jammer voor jou, maar wel degelijk ook voor haar. De energie die zij voorheen had, kan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is gelukkig niet voor alle negen maanden het geval. Met name in de eerste drie maanden wordt een aanslag gepleegd op haar energievoorraad. Alle beschikbare energie wordt nu grotendeels aangewend voor de celdeling en groei van de aankomende baby.
Hoewel ze nog helemaal niet zwanger lijkt, heeft zij nergens puf meer voor. Zij is oprecht snel moe en heeft veel slaap nodig. Het is belangrijk om toe te geven aan de rust die haar lichaam vraagt. Laat haar naar haar lichaam luisteren. De basis voor een nieuw leven wordt nu gelegd. Meestal is na een maand of 3-4 de ergste vermoeidheid voorbij en bloeit ze weer helemaal op.
In de laatste maanden van de zwangerschap neemt haar energie weer af. Dit komt doordat zij het gewicht van de baby en het vruchtwater met zich mee moet dragen. Daarnaast neemt de baby in de buik aan het einde van de zwangerschapsperiode zoveel plek in, dat haar ingewanden ingeklemd zitten. Dit bemoeilijkt bewegingen en maakt benauwd.

Hormonen
Hormonen hebben de hoofdrol tijdens de zwangerschap. Haar lichaam wordt bijna letterlijk overhoop gegooid. Zowel lichamelijk als geestelijk wordt zij een andere vrouw. Geleidelijk maar snel past haar lichaam zich aan naar een nieuwe situatie. Dit vraagt ook van jou de nodige aanpassingen en flexibiliteit. Niet alleen door haar zaken uit handen te nemen, maar ook door haar humeurwisselingen langs jouw rug af te laten glijden. Het kan zijn dat je je eigen vrouw op sommige momenten helemaal niet herkent in haar gedrag. Dit is normaal! Zij kan er namelijk niet zoveel aan doen. Hormonen kunnen met haar aan de haal gaan. Probeer het niet persoonlijk op te vatten en onthou dat dit een fase is die ook weer overgaat…

Hormonen zorgen er tevens voor dat de bekkenspieren tijdens de zwangerschap versoepelen. Dit om een baby soepel door het baarmoederkanaal te laten gaan tijdens de bevalling. Doordat de spieren versoepelen ontstaat meer beweging in het bekken, wat soms wat klachten van pijn kan geven.

Uiterlijke veranderingen
Een zwangerschap brengt voor de ene vrouw meer lichamelijke veranderingen met zich mee dan bij de ander. In dezelfde zwangerschapsweek kan de ene vrouw een flinke buik hebben, terwijl bij de ander nog weinig te zien is. Naast een dikkere buik wordt zij snel zwaarder.  De gemiddelde totale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 12 à 15 kilo. Niet alleen haar buik groeit, maar ook haar borsten worden groter en zwaarder. Dit heeft te maken met de voorbereiding op de melkproductie. Er wordt meer klierweefsel gevormd. Haar heupen, bovenarmen en benen kunnen zwaarder worden door vetafzetting.
De meeste vrouwen houden meer vocht vast in hun lichaam tijdens de zwangerschap. Geregeld krijgen vrouwen halverwege hun zwangerschap vochtophoping bij hun enkels. Vocht maakt ook zwaar.


Vrijen
Een zwangerschap hoeft een seksleven niet op een laag pitje te zetten, maar veel aanstaande vaders geven aan dat dit vaak wel het geval is. Gemeenschap hebben kan voor de baby  geen kwaad. De eerste maanden van de zwangerschap zal er alleen door de vermoeidheid en misselijkheid weinig energie bij je vrouw over zijn om te vrijen. Als ze weer beter in haar vel zit, komt dit vanzelf weer. De laatste maanden van de zwangerschap zit haar dikke buik steeds vaker in de weg bij het vrijen, wat voor beiden onprettig kan zijn. Sommige mannen vinden vrijen tijdens de zwangerschap ook wat eng of kampen met tegenstrijdige gevoelens. Dit is allemaal normaal. Luister hierin gewoon naar jullie beide behoeftes.

Bevalling
De uitgerekende geboortedatum is slechts een kleine houvast, want uiteindelijk wordt maar vier procent van de baby’s geboren op deze datum. Het merendeel van de baby’s komen in de periode van drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum ter wereld. De aanvang van de bevalling is hoe dan ook altijd onverwachts. Wel geeft het vrouwelijk lichaam bepaalde signalen af, waardoor je soms weet dat de bevalling in aantocht is. Je leest hier meer over op onze website.

Bevallings tips
- Houdt er rekening mee dat je partner tijdens een bevalling anders kan reageren dan normaal. Ga niet in discussie. Zij heeft pijn en kan kortaf, bot of niet reageren.

- Probeer te anticiperen op de behoeftes van je partner. Soms is het prettig om haar rug te masseren, mee te puffen, iets te eten te maken of koude washandjes aan te geven.

- Ondersteun haar continu, tenzij zij aangeeft dit niet te willen. Steun geven gedurende het voortraject is vaak belangrijker dan tijdens de bevalling zelf. De bevalling zelf is zo intensief dat zij dan weinig op haar omgeving let. De beste steun die je vaak kunt geven, is door er gewoon te zijn. Zwijgend naast haar zitten, is prima! 

- Probeer je niet nutteloos te voelen of op een zijspoor gezet: je aanwezigheid alleen al geeft vaak een hoop steun tijdens de bevalling. Probeer je partner steeds positief te ondersteunen en aan te moedigen. 

- Ben je nu eenmaal niet zo'n held wanneer bloed in het spel komt…Geeft niets! Blijf dan bij haar hoofdeinde zodra de persweeën beginnen.

- Doe ringen af en zorg dat de nagels van je vrouw kort geknipt zijn. Mocht zij in je hand knijpen tijdens een wee, dan is dit te verdragen. 

- Bereid je erop voor dat de verloskundige of gynaecoloog aan jou vraagt om de navelstreng door te knippen. Qua stugheid is dit te vergelijken met het doorknippen van een fietsband. Wanneer je dit niet wilt, geef dit dan uiteraard gewoon aan.

- Vraag de verloskundige altijd om uitleg als iets niet duidelijk is of wanneer je ongerust bent.

- Let op dat je zelf regelmatig blijft eten en drinken; een bevalling kan soms een tijd duren.

- Komen wij ‘s avonds of ‘s nacht bij je thuis kijken, zorg dan dat het huisnummer duidelijk aangegeven staat of doe s’nachts de buitenverlichting aan. Dit scheelt ons een hoop zoekwerk   en jullie onnodig lang wachten.

- Houdt fototoestel (met volle batterijen), telefoon en belangrijke telefoonnummers bij de hand. Maak van tevoren met elkaar afspraken over het tijdstip en de situatie waarop jullie foto’s willen maken.

- Regel op tijd opvang voor andere kinderen.

Een kind zet je als kersverse papa in een achtbaan van emoties. Na verwondering over wat moeder natuur zo mooi kan afleveren, volgt bewondering afgewisseld door irritatie van vermoeidheid - jouw nachten zijn nu geregeld gevuld met babygehuil - en verbazing, over hoe snel de ontwikkeling van de kleine gaat.

Je kunt van alles over het leven met een baby zeggen, behalve dat deze saai is. Jouw oude leven staat op zijn kop. Een nieuwe wereld staat voor je open: welkom in de wereld van papa's !

Bron www.papaworden.nl

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook