Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Als in de eerste drie maanden van de zwangerschap blijkt dat het vruchtje niet goed groeit of zich verkeerd ontwikkelt, wordt het meestal vanzelf afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke, maar ingrijpende gebeurtenis.
 
Let op! Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap leidt niet per definitie tot een miskraam!
 
Wat zijn de verschijnselen?
Een miskraam begint meestal met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels, stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies) en het vruchtje. Het bloedverlies neemt daarna snel af en houdt na een paar dagen op. Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies, vaak is dit bruin van kleur.
Een miskraam is niet tegen te houden, niet met medicijnen en ook niet met rust. Als het bloedverlies toeneemt of je krijgt menstruatieachtige pijn, zorg dan dat er iemand in de buurt is bij wie je je veilig voelt. Als het bloedverlies of de krampen hevig zijn, is steun van een vertrouwd iemand belangrijk. Neem bij menstruatie- of weeënachtige pijn gerust een pijnstiller (bij voorkeur paracetamol). Het afgestoten weefsel hoeft niet bewaard te worden. Verder onderzoek van het weefsel is niet zinvol.
 
Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.
 
Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje. Het vruchtje kan door de afwijking niet meer groeien en wordt afgestoten. De afwijking is zelden erfelijk. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken. 
 
Wat nu?
Na het vaststellen van een miskraam zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste kun je afwachten tot al het weefsel vanzelf wordt afgestoten. Dit kan soms weken duren; dit kan geen kwaad.
Ten tweede kun je door een medische behandeling (medicijnen of een curettage) je baarmoeder schoon laten maken. Indien je kiest voor een behandeling, wordt door de gynaecoloog bepaald welke behandeling het beste is voor jouw. 
 
Afwachten
Er zijn vrouwen die de voorkeur geven aan afwachten tot al het weefsel vanzelf wordt afgestoten. Bij de meeste miskramen wordt het vruchtje binnen twee weken na begin van de bloeding afgestoten, bij sommigen pas na een paar weken. Vrouwen bij wie de miskraam op natuurlijke wijze is verlopen, kunnen de gebeurtenis soms beter verwerken. Het verdriet kan thuis beleefd worden en eventuele complicaties van een curettage worden vermeden. Als je hiervoor kiest, is het verstandig om met je huisarts of verloskundige te overleggen hoe lang je zult afwachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Als je later besluit toch een curettage te willen, kun je daar alsnog voor kiezen. 
 
Curettage
Als eenmaal zeker is dat het vruchtje niet meer leeft, vinden sommige vrouwen het moeilijk om af te wachten tot het vanzelf wordt afgestoten en de bloeding weer ophoudt. In emotioneel en in praktisch opzicht kan het vervelend zijn als je niet kunt voorspellen wanneer de miskraam op gang komt en de bloeding ophoudt. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Wanneer je niet langer wilt wachten, kun je via de huisarts of verloskundige een verwijzing naar de gynaecoloog krijgen. 
 
Wat gebeurt er bij een curettage?
Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina en de baarmoedermond met een dun slangetje leeggezogen of met een soort lepel schoongemaakt. Een curettage is een ingreep die 5 tot 10 minuten duurt. Je krijgt een korte narcose en merkt dan niets van de ingreep. Soms kan je kiezen voor een plaatselijke verdoving: via de vagina wordt de baarmoedermond met een paar injecties verdoofd. Je krijgt daarbij ook een rustgevend middel, waardoor je wat slaperig en suf bent. Bij deze tweede methode voelt je wel wat pijn, maar deze is over het algemeen goed te verdragen. Je kunt dezelfde dag weer naar huis.
Bij een curettage is er een kleine kans op complicaties (infectie, hevig bloedverlies of verwonding) waardoor verdere behandeling nodig is. Zie voor meer informatie hierover www.nvog.nl. 
 
Medicijnen
Er zijn medicijnen, die een miskraam kunnen opwekken. Indien je deze medicijnen gebruikt, krijg je buikkrampen en wordt het vruchtje door je lichaam afgestoten. Zoals eerder genoemd, bepaald de gynaecoloog of je voor de behandeling in aanmerking komt.
 
Controle
Als het bloedverlies is gestopt na een spontane miskraam, is het verstandig een echo-onderzoek te doen om te controleren of de vrucht is afgestoten en er geen weefselresten in de baarmoeder zijn achtergebleven. 
 
Na een miskraam
Een miskraam is vaak erg ingrijpend. Gevoelens van verdriet, boosheid en rouw kunnen ontstaan. Neem de tijd om dit te verwerken. Er is geen reden om je schuldig te voelen of je te schamen. Probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt, dat lucht vaak op.
Hoewel je fysiek vaak snel herstelt van een miskraam, kan het psychische herstel lang op zich laten wachten. Dat kan sterk verschillen: de ene vrouw is er na enkele weken 'overheen', de andere doet er jaren over. Er is geen richtlijn voor te geven. De tijd moet de scherpe kantjes er uiteindelijk afslijten. Vergeten doe je het echter nooit.
Wat wel bij alle vrouwen hetzelfde is, is dat ze een rouwverwerkingsproces doormaken. Hoe kort het kindje ook geleefd heeft, maakt voor het gevoel van verlies niet uit. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, begin je met het opbouwen van een band met je ongeboren kind. Wanneer blijkt dat je kind niet levensvatbaar is, worden dromen en toekomstplannen ruw verstoord.
Naast het gevoel van verlies speelt ook het onbegrip in de omgeving vaak een grote rol. Iemand die niet zelf een miskraam heeft meegemaakt, kan niet weten wat het is en hoe ingrijpend het is. Mensen in de omgeving denken vaak na een aantal weken dat je er wel overheen zal zijn. De zwangerschap en de miskraam worden amper meer genoemd in een gesprek, vaak ook omdat het onderwerp te pijnlijk is. Dit kan je een groot gevoel van isolement geven.
Daar komt nog bij dat de omgang met zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen vaak pijnlijk is. Dit bemoeilijkt de omgang met vriendinnen, kennissen en familieleden soms sterk. Vlak na een miskraam kan het zijn dat je helemaal de straat niet op wilt, uit angst voor ontmoetingen met bekenden of zwangere vrouwen.
 
Je kunt na een miskraam een aantal dingen doen om het gebeurde beter te verwerken. Steun en begrip van de partner is hierbij heel belangrijk.
- geef indien gewenst het kindje een naam
- boeken over het onderwerp lezen
- erover praten
- contact met lotgenoten zoeken: op internet zijn talloze forums te vinden waar lotgenoten elkaar ontmoeten
- soms helpt het om professionele hulp te zoeken: ook al is het vaak een natuurlijk verwerkingsproces dat vaak vanzelf zijn weg vindt, het kan soms erg lang duren. In dat soort gevallen kan het helpen om met bijvoorbeeld een psycholoog of een rouwverwerkingsbegeleider te praten
 

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook