Bij het stijgen van de leeftijd van de moeder neemt de kans op een kindje met een chromosoomafwijking, bijvoorbeeld het Downsyndroom, toe. Door middel van prenatale diagnostiek kan met zekerheid worden vastgesteld of het ongeboren kind een chromosoomafwijking heeft of niet. Wanneer een vrouw in de 18e zwangerschapsweek 36 jaar of ouder is, komt ze in aanmerking voor prenatale diagnostiek.
Hierbij kan er een keuze gemaakt worden uit twee verschillende testen:

- vlokkentest (chorionbiopsie
- vruchtwaterpunctie (amniocentese)

Bij een vlokkentest wordt er tussen de 11 en 14 weken zwangerschap met een dunne naald wat placentaweefsel opgezogen. Dit kan via de vagina of via de buikwand gedaan worden. In dit weefsel kan het chromosomenpatroon van de baby bekeken worden. De uitslag is na ongeveer 2 weken bekend. Het risico op een miskraam als gevolg van een vlokkentest is 0,33%. Dit wil zeggen: 1 op de 300 vrouwen krijgt een miskraam na een vlokkentest.


Tijdens een vruchtwaterpunctie wordt er rond de 16e zwangerschapsweek via de buikwand een kleine hoeveelheid vruchtwater opgezogen, waarin het chromosomenpatroon van de baby bekeken wordt. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de hoeveelheid van het eiwit alfafoetoproteïne (AFP). Een te grote hoeveelheid van dit eiwit kan wijzen op een aangeboren afwijking, zoals een open ruggetje. De uitslag is na 2-3 weken bekend. Het risico op een miskraam na een vruchtwaterpunctie is 0.3%. Dit betekent dat  1 op 350 vrouwen een miskraam krijgt als gevolg van de vruchtwaterpunctie.

Het voordeel van een vlokkentest is dat de ingreep vroeg in de zwangerschap plaats vindt en dat de uitslag relatief snel bekend is: meestal binnen twee weken.  De voordelen van de vruchtwaterpunctie zijn dat de test iets betrouwbaarder is dan de vlokkentest, dat het risico op een miskraam iets kleiner is en dat er ook gekeken kan worden naar aandoeningen zoals open ruggetje.

Ook door middel van prenatale diagnostiek kunnen niet alle aandoeningen onderzocht worden. De voor jou/jullie belangrijkste vraag ‘Is het kindje gezond?’ kan met de nu beschikbare testen nooit met volledige zekerheid worden beantwoord.

Als je indicatie hebt voor prenatale diagnostiek, wordt dit volledig vergoed door je zorgverzekeraar.
 

Partners

logo-Kraamzorg-de-Waarden logo-eilanden
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1 
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
   

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: de eerstvolgende datum verschijnt hier binnenkort. 

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook