Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken op bepaalde aangeboren afwijkingen.

Onder prenatale screening vallen twee onderzoeken: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Of je wel of geen gebruik maakt van prenatale screening, mogen jullie zelf beslissen. Het maken van een keuze kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat jullie keuze past bij je eigen gevoel en ideeën over bijvoorbeeld de zwangerschap, jullie levenswijze en de afwijkingen zoals bijvoorbeeld het Downsyndroom.

In het begin van de zwangerschap bespreken we deze onderzoeken uitvoerig met jullie en begeleiden we jullie graag bij het maken van een keuze (namelijk het wel of niet laten uitvoeren van de onderzoeken). Vaak is het fijn om je voorafgaand aan de intake alvast in te lezen. Zo kunnen we jullie specifieke vragen over prenatale screening gericht beantwoorden tijdens de intake.

Combinatietest.
De combinatietest is een veilige methode, waarmee de kans op een kind met Downsyndroom voor deze zwangerschap berekend kan worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd centrum waar je naar verwezen wordt. De combinatietest bestaat uit twee onderzoeken:
- een bloedonderzoek tussen 9-14 weken in de zwangerschap
- middels een echo wordt tussen 11-14 weken de dikte van de nekplooi gemeten bij het kind
De uitslagen van deze onderzoeken, in combinatie met onder andere je leeftijd, zwangerschapsduur, bepaalt hoe groot de kans is op een kind met Downsyndroom. Een verdikte nekplooi of bepaalde uitslagen in het bloedonderzoek kunnen ook duiden op andere aandoeningen, zoals het Patausyndroom (trisomie 13) en het Edwardsyndroom (trisomie 18).

De NIPT.
De NIPT is een bloedonderzoek bij de zwangere en wordt vanaf 11 weken uitgevoerd.  Het laboratorium van het EMC onderzoekt het DNA en kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je kind Down- Edwards- of Patausyndroom heeft. De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

De screening kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kindje. Maar het kan je ook ongerust maken, en je voor moeilijke keuzes stellen. De combinatietest en de NIPT geven geen zekerheid. Bij een verhoogd risico wordt vervolgonderzoek aangeboden. (prenatale diagnostiek). Vervolgonderzoek kan in de vorm van een vlokkentest (tussen 11- 13 weken) of een vruchtwaterpunctie (vanaf 15 weken). Soms wordt een uitgebreide echo gedaan. Je  bepaalt zelf of je de onderzoeken wilt en of je bij een ongunstige uitslag nog vervolgonderzoek wilt laten doen. Je  kunt op elk moment stoppen met de onderzoeken.

Aanbevolen links:
Meer informatie over de combinatietest
Meer informatie over NIPT
Alle verschillen tussen de combinatietest en NIPT op een rijtje gezet

Aanbevolen website:
www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Aanbevolen folder:
‘Informatie over screening op down- edwards- en patausyndroom

De 20 wekenecho.
Met het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft zoals een open rug of schedel. Er wordt uitgebreid gekeken naar o.a. hersenen, aangezicht, hart en grote bloedvaten, organen, botten en stand van de ledematen door een gespecialiseerde echoscopiste. De 20 weken echo is geen garantie op een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden voor de geboorte ontdekt. Soms worden er wel afwijkingen of bijzonderheden gezien die voor onzekerheden kunnen zorgen. Je kan dan in aanmerking komen voor een uitgebreide echo (GUO) of mogelijk een vruchtwaterpunctie om meer te weten over de afwijking. De 20 weken echo wordt vanuit de basisverzekering vergoed.

Aanbevolen folder:
‘Informatie over de 20 weken echo’

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Donderdag 18 oktober

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook