Vroeg in je zwangerschap is het mogelijk om deels de gezondheid van je ongeboren kind te onderzoeken. Deze onderzoeken worden ook wel prenatale onderzoeken genoemd. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden tussen prenatale screening, wat aan iedere zwangere wordt aangeboden en Prenatale diagnostiek, wat alleen wordt aangeboden aan zwangeren met een bijzondere indicatie. De keuze om prenatale onderzoeken te laten verrichten is geheel aan je/ jullie zelf. Voor vragen of ondersteuning in het maken van deze keuze kun je altijd bij ons terecht. Ook kan informatie van het RIVM je mogelijk verder helpen.

Met prenatale screeningstesten kan er onderzocht worden hoe groot jouw/jullie persoonlijke kans is op een kind met Syndroom van Down (trisomie 21), Syndroom van Edwards (trisomie 18) en Syndroom van Patau (trisomie 13). Ook kun je laten onderzoeken of het kindje misschien een open ruggetje heeft of een andere aangeboren lichamelijke aandoening. De kans op een kind met Syndroom van Down is gemiddeld twee op de 1000. Het Syndroom van Edwards en Syndroom van Patau zijn zeer zeldzaam en de kans daarop ligt dan ook beduidend lager. Bij jonge vrouwen is de kans op een kindje met aangeboren afwijkingen laag; deze wordt hoger naarmate de moeder ouder is. De kans op een kind met een aandoening als een open ruggetje of een open schedel is ca. één op de 1000. De leeftijd van de moeder is in dit geval niet van belang.

Er zijn drie onderzoeken mogelijk:

1.        Met de NIPT wordt onderzocht of je ongeboren kind Syndroom van Down, Syndroom van Edwards of Syndroom van Patau heeft.

2.        Met de combinatietest wordt onderzocht of er een verhoogde kans bestaat dat je ongeboren kind Syndroom van Down, Syndroom van Edwards of Syndroom van Patau heeft.

3.        Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar een open ruggetje en andere lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kind.

De NIPT bestaat alleen uit bloedonderzoek. Na de termijnecho wordt dit bloed afgenomen. Dit gebeurt na 11 weken zwangerschap. De test kost ongeveer € 175,- Meer over dit onderzoek is hier te vinden. Op deze website is ook een keuzehulp te vinden.

De combinatietest bestaat uit twee onderzoeken. Eerst wordt er wat bloed afgenomen bij de moeder tussen de 9 en 14 weken zwangerschap, waarbij de waardes van twee stoffen in het bloed worden gemeten. Daarna wordt door middel van een echo tussen de 11 en 14 weken zwangerschap een meting gedaan van het vochtschilletje in de nek van de baby, de zogenaamde nekplooimeting. Met de gecombineerde uitslagen van bloedtest en nekplooimeting, de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap wordt bepaald hoe hoog jullie kans is op een kind met Syndroom van Down, Syndroom van Edwards of Syndroom van Patau. De uitslag blijft een kansberekening en geeft geen zekerheid! Mocht blijken dat de kans op een kind met een van de genoemde syndromen verhoogd is, dan is er de mogelijkheid tot verder prenataal onderzoek, waarbij wel zekerheid wordt verkregen (zie prenatale diagnostiek). De combinatietest wordt ook bij vrouwen boven de 36 jaar per 1 januari 2015 niet meer door de zorgverzekeraar vergoed. De kosten bedragen ongeveer € 165,-

De 20-weken echo is een medisch echo-onderzoek, waarbij het kindje helemaal wordt bekeken. Er wordt uitgebreid gekeken naar o.a hersenen, aangezicht, hart en grote bloedvaten, organen, botten en stand van de ledematen ten opzichte van het lichaam. Indien jullie het leuk vinden (en de baby werkt mee…) kan er een geslachtsbepaling gedaan worden. Bedenk wel dat dit medisch niet relevant is en dus geen prioriteit heeft voor de echoscopiste.

De 20-weken echo wordt voor iedere zwangere door de zorgverzekeraar vergoed.

Aan beide onderzoeken zijn geen risico’s voor het kind verbonden. Niet alle aandoeningen (kunnen) worden onderzocht. Als uit prenatale screening blijkt dat de kans klein is dat uw kind Downsyndroom of een lichamelijke afwijking heeft, is dit toch niet uitgesloten. Ook kan het een andere aandoening hebben, die niet wordt ontdekt. De voor jullie belangrijkste vraag: ‘Is het een gezond kindje?' kan met de nu beschikbare testen nooit met volledige zekerheid worden beantwoord.

Zowel de combinatietest als de 20-weken echo worden in principe in echocentrum Het Palet in Dordrecht afgesproken. Een enkele keer kan het voorkomen dat je naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis wordt verwezen.

Partners

logo-Kraamzorg-de-Waarden logo-eilanden
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1 
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
   

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Donderdag 18 oktober

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook