Als je zwanger bent komt er veel op je af. Vaak is alles heel onwerkelijk in het begin. Als de eerste misselijkheid wat gezakt is en je wat lekkerder in je vel zit, wordt het tijd om een aantal praktische zaken te regelen. Kinderkamer, babyuitzet, wandelwagen…werk aan de winkel! Hieronder noemen we ook nog een aantal dingen die goed zijn om over na te denken en om te regelen.
 
Huisarts en apotheek
Geef aan het begin van je zwangerschap aan je huisarts en apotheek door dat je zwanger bent. Mocht je tijdens je zwangerschap bij je huisarts komen of medicijnen nodig hebben, dan is het belangrijk dat ze op de hoogte zijn van je zwangerschap. Ook als je bijvoorbeeld een specialist of tandarts bezoekt tijdens je zwangerschap; vertel dat je zwanger bent!

Moeders voor Moeders:
Nog geen 11 weken zwanger! Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen. Uit de urine wordt het hCG hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Vanaf de zesde  week mag je meedoen met Moeders voor Moeders. Je staat urine af om andere vrouwen te helpen om zwanger te worden. Dat heerlijke gevoel. Dat gun je elke vrouw. Ga voor meer informatie naar www.moedersvoormoeders.nl  en lees hoe je jouw geluk kunt delen. Je kunt ook gratis bellen met 0800-0228070. Aanmelden kan t/m de 11e 
week
 
Zwangerschapverklaring
Als je zwanger bent, kom je aanmerking voor een betaald zwangerschapsverlof van tenminste 16 weken.  Als je in loondienst bent, regelt je werkgever dit. Hij zal je gaan vragen een zwangerschapsverklaring in te leveren. Deze krijg je van ons, meestal als je voor de 2e keer op controle komt. In die verklaring staat om wie het gaat, dat je zwanger bent en wanneer de baby verwacht wordt. Je krijgt deze verklaring dus pas als we met de termijnecho definitief hebben vastgesteld wat je uitgerekende datum is. Ook als je zelfstandige bent, heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig als je verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid of een uitkering aan wilt vragen bij UWV. Wij verstrekken deze verklaring maar één keer! Wij adviseren dan ook om een kopie te maken voordat je hem weggeeft. Zo heb je altijd nog een extra exemplaar achter de hand. 
 
Erkenning
Een man die niet getrouwd is met de moeder van een kind kan toch officieel het vaderschap van het kind op zich nemen. Dit wordt het erkennen van het kind genoemd. Door erkenning krijgt een kind dat buiten een huwelijk wordt geboren een wettelijke vader. Erkenning moet je regelen bij de burgerlijke stand. 
Als jullie getrouwd zijn, is de erkenning automatisch geregeld. De echtgenoot van de moeder wordt door de wet beschouwd als de vader van het kind.  
Op het moment dat je het kind erkent, kies je ook de achternaam voor jullie kind; die van de vader of die van de moeder. Je kunt dit maar één keer doen. De naamskeuze voor het eerste kindje geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders in het gezin.
Wij adviseren jullie om de erkenning van jullie kindje voor de 24e week van de zwangerschap te regelen, omdat de baby vanaf die zwangerschapsduur levensvatbaar is. Kijk voor meer informatie over erkenning, ouderlijk gezag en voogdij op www.postbus51.nl. 
 
Kinderopvang
Het lijkt nog erg ver weg, maar ook hierover moet je alvast eens nadenken. Blijven jullie allebei werken als die kleine er is, hoe gaat de opvang er dan uitzien? Komt oma oppassen of gaat de baby naar een dagverblijf? Vaak zijn er  lange wachtlijst voor een kinderdagverblijf of gastouder. Het is niet raar om je kind al op zo’n wachtlijst te zetten als je nog zwanger bent!
 
Zorgverzekeraar
Stel je zorgverzekeraar op de hoogte van je zwangerschap. Informeer eens wat de eventuele eigen bijdrage is voor een poliklinische bevalling en voor de kraamzorg na de bevalling. . Als je op eigen wens in het ziekenhuis wil bevallen, zijn hier kosten aan verbonden die niet door iedere verzekering volledig vergoed worden. Een thuisbevalling wordt volledig vergoed.
Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, kom je via je zorgverzekeraar in aanmerking voor een kraampakket. Dit is een grote doos met allerlei benodigdheden voor je bevalling. Denk aan matjes, alcohol, een navelklemmetje en gaasjes. Vaak wordt er door je verzekeraar onderscheid gemaakt tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling. Voor een thuisbevalling heb je iets meer spullen nodig. Mocht dit niet door je verzekering verstrekt worden, dan zijn kraampakketten ook te koop bij bijvoorbeeld de Prenatal.
 
Fit-to-fly verklaring
Veel stellen willen er nog even lekker tussenuit voordat de baby komt. De uiterste zwangerschapsduur waarbij je mag vliegen verschilt per maatschappij; informeer hier dus goed naar. Houdt vooral rekening met de zwangerschapsduur tijdens de terugreis! Als je zwangerschap al wat verder gevorderd is, willen de meeste vliegmaatschappijen een fit-to-fly verklaring. Dit is een verklaring die wij aan je verstrekken, waarin wij aangeven dat je zwangerschap goed verloopt en je in goede conditie bent om een vliegreis te maken. Ook staat je uitgerekende datum erop. De verklaring is in het Engels geschreven zodat je er ook over de grenzen wat aan hebt. 
 

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook