Zeker als je zwanger bent van je eerste kindje, komt er veel op je af. Alles is nieuw, je lijf verandert en je hebt vaak veel vragen. Dan is het misschien raadzaam en gezellig om je op te geven voor een zwangerschapscursus. Mensen kiezen hiervoor omdat ze graag wat aanvullende informatie willen over de bevalling en het opvangen van de weeën, omdat ze graag in contact komen met andere zwangeren of omdat ze graag wat bewuster bezig zijn met de zwangerschap en hun lichaam. Maar ook als je al één of meerdere keren bevallen bent, kan het zijn dat je behoefte hebt aan contact met andere zwangeren. Schroom dan ook niet om je aan te melden bij een cursus of informatieavond.

Bij ons in de regio zijn er diverse aanbieders van dit soort cursussen. De meeste cursussen starten tussen de 20e en 28e zwangerschapsweek. Een zwangerschapscursus is niet verplicht. Informeer eens bij je zorgverzekeraar; in sommige gevallen wordt (een deel van) zo’n cursus zelfs vergoed!

Voorlichtingsavond praktijk
Regelmatig organiseren wij zelf voorlichtingsavonden. Deze zijn heel specifiek gericht op de bevalling en  vooral bedoeld voor zwangeren en hun partner tussen de 25 en 35 weken zwangerschap. De avonden worden gehouden in het gezondheidscentrum waar de praktijk gevestigd is. Je krijgt van ons te horen wanneer de voorlichtingsavond gegeven wordt.

Albert Schweitzer Ziekenhuis
Het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert meerdere keren per jaar een uitgebreide voorlichtingsavond over zwangerschap en bevalling op de afdeling Rhena in Dordrecht. Het programma bestaat uit:
- presentatie bevallen in het ziekenhuis
- lezing door een gynaecoloog, verloskundige, diëtiste en medewerker van het kraamcentrum
- informatie over borstvoeding
- bezichtiging van de verloskamers
- mogelijkheid tot specifieke informatie bij de diverse stands en in een persoonlijk gesprek met de sprekers.
Aanmelden kan via telefoonnummer (078) 652 36 64 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Indien je alleen de voorkeur geeft aan het bezichtigen van de verloskamers, kun je een van de inloopavonden bezoeken op afdeling Rhena. Van 19.00 tot 20.30 uur zijn er verpleegkundigen aanwezig die je vragen kunnen beantwoorden. Aanmelden is niet nodig. Actuele data vind je op de website van het Albert Schweitzer: www.asz.nl

Rivas
De thuiszorgorganisatie van Gorinchem en omstreken (Rivas Zorggroep) heeft een groot aanbod voor (aanstaande) ouders, zoals zwangerschapscursussen, voorlichting over borstvoeding en babymassage. Deze worden gegeven in o.a. Papendrecht en Alblasserdam. Kijk voor meer informatie over de cursussen op www.rivas.nl

Yoga for Life
Zwangerschapsyoga waarbij in 12 lessen o.a. aandacht wordt besteed aan de juiste lichaamshouding, ontspanningsoefeningen, ademtechnieken, perstechniek en massagetechnieken. Er zijn vier lessen met partner en achteraf een reünie met baby’s. De lessen starten tussen de 20-26 weken zwangerschap en worden gegeven in Gezondheidscentrum ‘De Lus’ in Zwijndrecht. Kijk voor meer informatie op www.yogaforlife.nl 

Babymassage is een massage waarbij je als ouder met aandacht en liefde je baby masseert. Hiermee geef je jouw kindje een gevoel van vertrouwen en geborgenheid. Tijdens de cursus leer je de technieken, die je vervolgens thuis regelmatig kunt toepassen. Babymassage levert een positieve bijdrage aan de emotionele, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kind. Daarnaast vergroot het je eigen zelfvertrouwen in de omgang met je baby. Kijk voor meer informatie op www.yogaforlife.nl

ZwangerFit
Je bewust voorbereiden op alle bijzondere veranderingen rondom je zwangerschap, tegelijkertijd werken aan je conditie, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit? Dat kan met de actieve zwangerschapscursus ZwangerFit.
De cursus bestaat uit een theoretisch en actief deel. In het theoretische deel komen alle onderwerpen aan bod die betrekking hebben op de zwangerschap, de bevalling, ademhalingstechnieken en de kraamtijd. Ook wordt er ingegaan op het functioneren en mogelijke klachten rondom bekken, rug en bekkenbodemspieren.
Tijdens het actieve deel wordt er gewerkt aan de algehele conditie, de juiste lichaamshouding, het gebruik van de bekkenbodemspieren en het onderhouden en versterken van diverse spiergroepen zoals rug, buik, benen en armen. Dit zal gedaan worden door middel van bewegen op muziek en het gebruik van materialen zoals fitballs, dynabands, etc. Hierbij staat het helpen voorkomen en het zo nodig tijdig signaleren van zwangerschapsgerelateerde problemen van spieren en gewrichten, zoals bekkenpijn en bekkenbodemklachten centraal.
Deelname aan de cursus kan vanaf week 16 van je zwangerschap. De cursus bestaat uit 10 lessen van anderhalf uur waaronder 1 partneravond en vindt plaats op dinsdag of donderdagavond.
http://www.fithuman.nl/zwangerfit
 
Samen bevallen
Jullie gaan ouders worden! Je kijkt hier samen naar uit, maar waarschijnlijk heb je hier ook vragen over. Deze zwangerschapscursus volg je samen met je partner en bestaat uit 7 avonden van 2 uur en één ‘terugkom’ als de baby`s geboren zijn. Elke avond bestaat uit zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte. Onderwerpen die aan bod komen zijn: het bevallingsverloop, omgaan met pijn, mogelijke ingrepen, ontsluitings- en pershoudingen, het eerste contact met je kindje, de kraamtijd en borst-en kunstvoeding. Jullie leren technieken die je tijdens de bevalling toe kunt passen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken of hoe je de bevalling zo ontspannen mogelijk kan doorlopen. De partners worden hier actief bij betrokken. De cursus wordt bij de cursusleidster thuis gegeven en altijd aan een vaste groep (3 tot maximaal 6 stellen). Rond de 27e zwangerschapsweek is een goede tijd om met de cursus te beginnen. Er worden ook mini-, privé- en herhalingscursussen aangeboden. De cursussen van Samen Bevallen worden vanaf 2017 ook in Papendrecht gegeven! Meer informatie of aanmelden? Kijk op www.samenbevallen.nl

Zwangerschapszwemmen
Zwemmen tijdens de zwangerschap werkt ontspannend, verstevigt de rug- en beenspieren en is niet belastend voor je gewrichten. Lessen worden twee keer per week gegeven in zwembad ‘De Hoge Devel’ te Zwijndrecht. Voor actuele lestijden kun je bellen naar: 078-6102023.

Zwangerschapscursus Care for you 2
In januari 2011 is een nieuwe zwangerschapscursus van start gegaan. Tijdens 8 lessen krijg je als aanstaande moeder uiteenlopende informatie van diverse experts  zoals een verloskundige, lactatiekundige, diëtiste, bekkenfysiotherapeute en verpleegkundige. Twee avonden van deze cursus zijn bedoeld om samen met je partner naartoe te gaan. Kijk voor meer informatie op www.careforyou2.nl of mail naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorbereid bevallen
Er is een nieuwe ééndaagse cursus voor jou en je partner, om jullie bewust voor te bereiden op de bevalling. Door heldere informatie en verschillende oefeningen wordt er een mentale en fysieke voorbereiding aangeboden. Sinds januari 2011 wordt deze cursus Voorbereid Bevallen maandelijks gegeven in Gorinchem en /of Papendrecht. Kijk voor meer informatie op www.voorbereidbevallen.nl of bel 0183-638812.

Cesartherapie
Bij Cesartherapie leer je begrijpen en voelen hoe je lichaam functioneert. Het laat je zien hoe je je lichaam eventueel beter kunt gebruiken, om zo klachten aan je rug, bekken, nek, schouders en blaas te voorkomen. Ook wordt er aandacht besteed aan bevallingstechnieken zoals ontspannen, ademhalen en persen. Je kunt met deze cursus beginnen als je vier maanden zwanger bent.
Bel voor meer informatie met Vereniging Bewegingsleer Cesar, tel. (030) 251 57 59 of kijk op www.vvocm.nl

Mensendieck
Mensendieck is een bewegingsleer waarbij je advies krijgt over je houding, hoe je het beste kunt tillen, lopen en bewegen. Ook leren ze je hoe je je lichaam tijdens de zwangerschap en de bevalling zo min mogelijk kunt te belasten. Je kunt je opgeven voor deze cursus vanaf week 25. Kijk op www.vvocm.nl of bel met de Nederlandse Vereniging van Oefentherapeuten Mensendieck, tel. (030) 262 56 27.

A beautiful balance
Onder begeleiding van fysiotherapeut Jacqueline Lugtmeijer worden er verschillende cursussen gegeven, zowel voor zwangeren van hun eerste kindje, voor stellen samen en voor mama's na de bevalling. Ook zijn er opfriscursussen voor zwangeren die al eens bevallen zijn. Als fysiotherapeut is Jacqueline direct begonnen met een opleiding zwangerschapsgym en heeft diverse nascholingen gevolgd met betrekking tot bekkenfysiotherapie, later is daar Zwanger & Fit en zwangerschapsyoga bij gekomen. Dit alles heeft zij samen met oefeningen uit Pilates, T'ai Chi, Oosterse bewegingsleer en aerobics in een mooie balans samengebracht in de verschillende cursussen rondom de bevalling.
Zie voor meer informatie www.a-beautiful-balance.nl

Vief Zwanger
Bij Vief Sportief in Hendrik-Ido-Ambacht wordt een combinatiecursus gegeven.
De lessen (10), bestaan uit een combinatie van zwangerschapsyoga en Zwangerfit lessen. De ene week staat in teken van zwangerschapsyoga, de ander week wordt er actief gewerkt in de vorm van spierversterkende oefeningen en conditie. Bij voorkeur worden de actieve lessen buiten gegeven.Tijdens de yoga-lessen wordt er ingespeeld op diverse onderwerpen rondom de zwangerschap, ademhaling. Er wordt aandacht gegeven aan houding- en bewegingsadviezen, het bekken, en ademhalingstechnieken. De 8e lesdag is een partnerbijeenkomst. Hier wordt informatie gegeven over hun rol voor, tijdens en na de bevalling.
www.viefsportief.nl

Kind in Bloei
Nathalie van Idsinga biedt verschillende cursussen aan op het gebied van zwangerschapsyoga in groepslessen, compacte cursussen voor samen en babymassage. Zie voor meer informatie: www.kindinbloei.nl

Hypnobirthing
HypnoBirthing is naast een zwangerschapscursus voor aanstaande ouders ook een filosofie. Het is een ontspannen en stressvrije methode die gebaseerd is op de overtuiging dat alle baby's ter wereld zouden moeten komen in een rustige, kalme en liefdevolle omgeving. Een groot deel van de cursus bestaat uit voorlichting over het normale proces van de geboorte. Je leert jezelf in een diepe staat van ontspanning/hypnose te brengen met speciale ademhalingstechnieken. Je leert je angsten los te laten door middel van visualisaties en affirmaties. Zie voor meer informatie: www.hypnobirthing-drechtsteden.nl


 

 

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Donderdag 18 oktober

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook