Misselijkheid is een veel voorkomende kwaal tijdens de eerste maanden van de zwangerschap en wordt veroorzaakt door hormoonschommelingen in je lichaam. Vooral de ochtendmisselijk is bekend, maar ook bakluchtjes van het avondeten kunnen misselijkheid in de hand werken. Probeer voordat je opstaat in de ochtend iets lichts (bijv. crackers) te eten en start de dag rustig aan. Probeer gedurende de dag steeds kleine beetjes te eten om te voorkomen dat je een lege maag krijgt. Blijf voldoende drinken en eet niet te vet of pittig. Neem bij extreem veel braken of uitdrogingsverschijnselen contact op met je huisarts of met ons. En bedenk: na de eerste maanden gaat het over het algemeen veel beter!
 
Bandenpijn is iets wat heel vaak voorkomt in een zwangerschap. Hoewel het op ieder moment in de zwangerschap kan optreden, horen we de klacht toch het meest in de 2e tot 4e zwangerschapsmaand. Je baarmoeder ‘hangt’ in je bekken en onderbuik op aan banden. Door het groeien van je baarmoeder worden deze banden uitgerekt. Dit gaat gepaard met (zeer) pijnlijk steken/krampen in je liezen en onderbuik. Soms kan het doortrekken naar de onderrug en bovenbenen. Bandenpijn is onschuldig! Vaak helpt het om een warme kruik op je buik te leggen, een paracetamol te nemen en te ontspannen. 
 
Rugklachten. Doordat je buik steeds dikker wordt, gaat je houding veranderen. Het zwaartepunt van je lichaam verplaatst zich naar voren, waardoor je met een hollere rug rondloopt. Dit kan in de tweede helft van de zwangerschap rugklachten veroorzaken.Helaas nemen de klachten meestal alleen maar toe naarmate je buik verder groeit. Neem tijdig contact op met bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Zij kunnen je vaak nuttige tips geven om je houding te verbeteren, spieren te verstevigen en je rug eens goed los masseren. Ook zwemmen is goed voor je rugspieren. 
 
Bekkenklachten. Je bekken bestaat uit meerdere botten die door kraakbeen met elkaar verbonden zijn. Onder invloed van je zwangerschapshormonen verweekt het kraakbeen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat er tijdens de bevalling wat meer ruimte gemaakt kan worden voor de baby. Tijdens je zwangerschap kun je soms al goed merken dat je bekken losser of instabieler is. Dit uit zich vaak in pijn bij je schaambeen of juist bij je stuitje. Neem ook nu tijdig contact op met een fysiotherapeut. Met goede oefening en tips is erger te voorkomen! Ook hiervoor geldt; hoe verder je komt in je zwangerschap, hoe heviger de klachten vaak worden. Blijf dus niet te lang doorlopen!
 
Harde buiken is iets wat veel zwangeren ervaren. Je baarmoeder is een spier die kan samentrekken. Dit gebeurt tijdens de bevalling in de vorm van weeën. Tijdens je zwangerschap ‘oefent’ je baarmoeder deze samentrekkingen. Bij een harde buik is je buik letterlijk hard. Vaak duurt het zo’n 15-60 seconden. Een harde buik is niet pijnlijk, hooguit wat vervelend. Zo af en toe een harde buik is heel normaal. Meestal krijg je de eerste harde buiken rond de 28e week van je zwangerschap, maar het kan ook eerder. Een harde buik is in principe onschuldig. Je kunt er meer last van hebben na bijvoorbeeld een drukke dag op je werk of flinke lichamelijke inspanning. Ontspannen op de bank of in bad doet vaak wonderen. Mochten de harde buiken zeer regelmatig voorkomen, dan  moet je eens bij jezelf te raden gaan of je niet een stapje terug moet doen. Het kan namelijk ook een signaal van je lichaam zijn dat het allemaal wat rustig aan moet. 
Als je harde buiken na rust niet af willen zakken, met regelmaat iedere paar minuten komen, pijnlijk worden en/of je bloed verliest, neem dan contact met ons op!
 
Duizeligheid. Als je zwanger bent kun je sneller duizelig worden. Dit kan door een aantal zaken veroorzaakt worden.
- Lage bloeddruk. Als je zwanger bent kun je plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je duizelig wordt. 
Bemoeilijkte terugstroming van het bloed. Door de druk van de baarmoeder op je organen en je benen, kan het bloed moeilijker terugstromen. 
- Lage bloedsuikers. Als je zwanger bent is het goed om regelmatiger en vaker te eten. Je kunt namelijk sneller een schommeling van je bloedsuikers krijgen. 
Rugligging. Naast je ruggenwervel loopt een belangrijke ader, die in rugligging wat afgekneld kan raken doordat je zware baarmoeder erop drukt. Hierdoor kun je je duizelig voelen. Verandering van houding kan hierbij verlichting geven.  
- Bloedarmoede. Ben je vaak duizelig en heeft het niets met het bovenstaande te maken, dan kan het zijn dat je bloedarmoede hebt. Wij kunnen indien nodig het ijzergehalte in je bloed extra controleren.
 
Slapende/tintelende handen. Veel zwangeren klagen over slapende handen en soms pijntintelingen in hand of onderarm. Deze klachten treden het meest s’nachts op, maar er zijn ook zwangeren die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorlopen. Ook al houdt je ogenschijnlijk geen vocht vast, in de zwangerschap heb je altijd extra vocht in je lichaam. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit geeft klachten als tintelingen, slapende handen en soms zelfs pijn waar je ’s nachts wakker van wordt. Veel vrouwen klagen over verminderde kracht in de hand. Dit wordt het Carpale tunnelsyndroom genoemd. Je kunt proberen de klachten te verminderen door een aantal keer per dag (zeker voor het slapen gaan) 10 minuten met je hand in warm water vingeroefeningen te doen. Soms vermindert dit de klachten. Ga niet op je ‘zere’ hand liggen en leg die arm bij voorkeur iets hoger door hem bijv. op een kussentje te leggen. Na de bevalling verdwijnen de klachten meestal volledig. Dit kan wel enkele maanden duren.
 
Been- of kuitkrampen komen het meeste in de nacht voor en worden meestal veroorzaakt door een verminderde doorbloeding in de benen. Ook kan het veroorzaakt worden door een tekort aan zout (vooral als je zoutarm eet) of een tekort aan calcium. Probeer voor het slapen gaan een wisseldouche te nemen en masseer de onderbenen. Ook kun je  je voeten wat hoger leggen door een kussen onder het voeteneinde van je matras te doen. Probeer iets zouts te eten voor je naar bed gaat. Helpt dit niet ga dan over op calciumtabletten. 
 
Maagzuur. Naarmate je buik groeit, worden de andere organen in je buik steeds meer opzij en omhoog geduwd. Hierdoor wordt de druk op je maag steeds groter, wat zich vaak uit in brandend maagzuur. Ook werkt je maagklepje, het afsluitmechanisme van de maag, minder goed, waardoor gemakkelijker maagzuur in de slokdarm terugvloeit. De klachten treden vaak op na het eten of als je ’s avonds in bed ligt. Niet te pittig of te vet eten scheelt vaak al een hoop. Melk en vanille vla kunnen ervoor zorgen er dat het brandende gevoel wat afzakt. Werkt dit niet (meer) dan mag je maagzuurremmers zoals Rennies of Gaviscon gebruiken. 
 
Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben: hormonale veranderingen, vochttekort, spierspanning in nek of schouders of emotionele spanning. Let erop dat je echt voldoende drinkt; 1,5 tot 2 liter vocht per dag! Als de pijn in je hoofd je echt beperkt in je bezigheden, neem dan gerust een paracetamol van 500 mg. Je mag er maximaal 6 in 24 uur. Bij aanhoudende hoofdpijn is het goed contact met ons op te nemen.
 
Veel vrouwen hebben last van bloedneuzen tijdens hun zwangerschap. Dit heeft te maken met twee factoren.  Als eerste komt dit door het hormoon progesteron. Door dit hormoon worden je bloedvaten wat dunner en slapper. De tweede factor die meespeelt, is het feit dat je gedurende de zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt. Je hoeft niet per se te niezen of je neus te snuiten, een bloedneus kan heel spontaan komen. Het is onschuldig, maar voor vrouwen die hier veel last van hebben natuurlijk wel bijzonder lastig. Neusbloedingen kunnen al heel vroeg in de zwangerschap optreden. Een soortgelijke zwangerschapskwaal is bloedend tandvlees tijdens het poetsen, wat ook te wijten is aan deze oorzaken.
 
Hartkloppingen en kortademigheid. Je hart moet in de zwangerschap 40% extra bloed rondpompen. Je hartslag wordt hoger en het hart is iets vergroot. Als je zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor. Vooral rond de 30-34 weken zwangerschap wordt het hart extra zwaar belast. Veel vrouwen hebben bij de minste inspanning last van hartkloppingen. Dit kan een angstig gevoel geven, maar probeer niet in paniek te raken. Er is niets mis met je hart. Gecombineerd met de hartkloppingen voelen veel vrouwen zich ook kortademig. Hierdoor kan de paniek toeslaan. Probeer dit te voorkomen. Ga rustig zitten en probeer zo normaal mogelijk te ademen, dan zakt het vrij snel weer. Ga vooral niet heel diep ademen, want dan loop je het risico te gaan hyperventileren.
 
Zeurende en of stekende pijn in je onderbuik die maar niet weg gaat? Harde buiken zonder duidelijke oorzaak? Je ‘niet lekker voelen’? Breng wat urine naar je huisarts. Het zou zomaar kunnen dat je blaasontsteking hebt. Een veel voorkomende klacht bij zwangeren, ook als je voor die tijd nooit last hebt gehad. Doordat je zwanger bent, kun je vaak minder goed uitplassen (zonder dat je het merkt). De urine die achterblijft in je blaas bevat bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken. Blaasontsteking is goed en veilig te behandelen tijdens je zwangerschap. Je krijgt dan antibiotica. Blijf er niet mee rondlopen! Van een onbehandelde blaasontsteking kan je erg ziek worden.
 
Vaginale schimmelinfectie. Tijdens je zwangerschap is je vaginale afscheiding vaak anders als dat je gewend bent. Het kan meer zijn, wateriger en witter. Dit is normaal. Wat echter niet normaal is, is jeuk. Heb je last van veel witte afscheiding in combinatie met jeuk? Ga dan even bij je huisarts langs. Je hebt dan mogelijk een vaginale schimmelinfectie. Ook dit is goed en veilig te behandelen in je zwangerschap, dus blijf er niet onnodig mee rondlopen. Een vaginale schimmelinfectie verdwijnt meestal niet vanzelf. Heb je hier regelmatig last van? Draag katoenen ondergoed, geen inlegkruisjes en was je vagina niet met bijvoorbeeld Lactacid of zeep. Dit maakt je vagina gevoeliger voor schimmels. 
 
Aambeien; Een zeer vervelende kwaal in de zwangerschap. Door het hormoon progesteron en de druk van je baarmoeder op je endeldarm en anus, ontstaan er soms aambeien. Ze kunnen pijnlijk zijn en jeuken. Er zijn diverse zalfjes te verkrijgen via je huisarts en bij de apotheek om de klachten wat te verminderen. Wij hebben goede ervaringen met Curanol. Hier zijn  zalf en tabletten van te verkrijgen. Vaak gaan de aambeien pas echt weg als je bevallen bent en de druk van de baarmoeder weg is.
 
Obstipatie. Door je hormonen gaan je darmen trager werken dan buiten je zwangerschap. Daardoor hebben je darmen meer tijd om vocht uit je verteerde voedsel te onttrekken waardoor je ontlasting harder wordt. Daarbij komt ook nog dat je steeds groter wordende baarmoeder je darmen opzij drukt. Drink voldoende, eet veel vezels en gebruik zonodig roosvicee laxo om je ontlasting wat dunner te houden. 
 
Een klein beetje helderrood bloedverlies kan voorkomen in je zwangerschap en hoeft meestal niets te betekenen. Je baarmoedermond is door de zwangerschap veel beter doorbloed en die kleine bloedvaatjes kunnen gemakkelijk beschadigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na het vrijen, als je wat hardere ontlasting hebt gehad of als je iets zwaars getild hebt. Vaak zijn het een paar druppeltjes in je slipje of merk je het afvegen als je naar het toilet bent geweest. De volgende dag kan je nog wat bruinig bloed of slijm verliezen. Dit is oud bloed. Bij ongerustheid, ruim bloedverlies en/of buikpijn neem je contact met ons op!
 

Partners

     logo-Kraamzorg-de-Waarden KdE Logo
Elmar logo RGB 500x600 pixels 11-15 Sara-Kraamzorg-logo inpas 1
logo dat drechtstromen
Yes Logo-Kikker Logo-PIT-rgb-web-72-dpi
moedersvoormoeders iedereenehbo
 Naviva-logo-web-klein  

Contactgegevens

Buizerdstraat 4 b
3334 SB Zwijndrecht
(in Gezondheidscentrum Nederhoven)
Telefoonnummer: 078- 6103882

Voor vragen of het maken van afspraken zijn wij iedere werkdag te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00u tot 14.00u & op maandag t/m donderdag tussen 16.00 tot 16.30u. 

Bij spoed, ongerustheid, dringende zaken of hulp bij de bevalling zijn wij 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 078-6100101. U wordt dan direct doorgeschakeld met de dienstdoende verloskundige.

Voorlichtingsavonden

In verwachting van je eerste kind? Dan is er voor jou een voorlichtingsavond over de bevalling. Als je tussen de 25 en 35 weken zwanger bent, ben je van harte welkom! Elke zwangere krijgt van ons hiervoor een uitnodiging.

Eerstvolgende data: Dinsdag 5 februari

Je kunt je opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Geef je ook even door met hoeveel personen je komt?

Volg ons ook op

twitter
facebook