24/7 SPOEDNUMMER: 078-6 10 01 01

Anticonceptie

Anticonceptie

“De cirkel is rond; we begeleiden bij de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en nu ook bij de keuze van anticonceptie”

 
Na de bevalling komt de menstruatiecyclus weer op gang en ben je vruchtbaar. De eisprong vind ca. twee weken voordat je ongesteld wordt plaats. Wanneer dit precies zal zijn is niet bekend. Indien je borstvoeding geeft kan de menstruatie nog even op zich laten wachten. Dit is verschillend per vrouw. Het geven van borstvoeding geeft echter geen volledige bescherming tegen een nieuwe zwangerschap. Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan welke anticonceptiemethode bij je past.

Bij onze verloskundigenpraktijk Zwijndrecht kun je terecht voor anticonceptieadvies. Wij geven je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemethodes. Daarbij bespreken we welke anticonceptiemethode het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn wat betreft de anticonceptiemethode. Dit bespreken we aan het einde van het kraamtijd of tijdens de nacontrole afspraak, ca 6 weken na de bevalling.

Aanbevolen websites:

anticonceptie.nl
deverloskundige.nl 

Aanbevolen folders:

Algemene brochure anticonceptie
Anticonceptie na bevalling
Overzicht anticonceptiemethoden

De pil
Als er wordt gekozen voor de anticonceptiepil, (de minipil of de ‘gewone’ pil) wordt hiervoor een recept uitgeschreven. Met dit recept kan de pil bij de apotheek worden afgehaald en kan er worden gestart met het slikken van de anticonceptiepil. Na drie maanden volgt er een telefonische afspraak om het gebruik van de pil te evalueren.

Plaatsing spiraal

In onze praktijk hebben Marieke, Silvia & Dianne zich gespecialiseerd in het plaatsen en verwijderen van het spiraal. Een spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij ons terecht voor zowel de koperspiraal (T-safe) als het hormoonspiraal (Mirena of Kyleena). Het is belangrijk om samen te bespreken welke spiraal het beste bij je past.

T-safe

Dit is een anticonceptiemethode zonder hormonen die 10 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Het is een T-vormig spiraal (kunststof) met een koperdraadje eromheen . Het spiraal geeft geleidelijk koper af waardoor zaadcellen ‘vertraagd’ worden waardoor de zaadcel niet meer in staat is de eicel te bevruchten. Verder veroorzaakt het een soort ontstekingsreactie in de baarmoeder waardoor er geen innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden. 

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen soms de eerste menstruaties na plaatsing wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker of langer duren. Na 3-6 maanden is je menstruatiepatroon meestal weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon.
De betrouwbaarheid is hoog, ook bij overgeven en diarree. Na verwijderen ben je vrijwel meteen weer vruchtbaar. 

Aanbevolen website:
https://www.t-safe.nl/ 

Aanbevolen folder:
T-safe

Mirena

Het hormoonspiraal is een klein T-vormig (kunststof) spiraaltje, die geleidelijke hormonen afgeeft (levonorgestrel 0,02mg per dag). Het hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder minder wordt opgebouwd zodat de innesteling van een bevruchte eicel nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt. Daarnaast zorgt het hormoon voor een verdikking van het baarmoederhalsslijmvlies, waardoor er geen zaadcellen bij de eicel kunnen komen. Bij sommige vrouwen wordt ook de eisprong onderdrukt.
De Mirena biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap en mag ook geplaatst worden als je nog borstvoeding geeft.

Je menstruatiepatroon kan veranderen. In de eerste paar maanden treedt er meer onregelmatig bloedverlies op, daarna vermindert de menstruele bloeding aanzienlijk en kan deze zelfs na verloop van tijd helemaal wegblijven. Dit gebeurt bij ca. 30-40% van de vrouwen met een Mirena. 
Zoals elk geneesmiddel kan ook Mirena bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De bijwerkingen en meer informatie omtrent de Mirena kun je terugvinden in de bijsluiter.

Aanbevolen folder:
Mirena

Kyleena

Het hormoonspiraal is een klein T-vormig (kunststof) spiraaltje met een zilveren ringetje. Door de combinatie van de zilveren ring, is de spiraal nog beter te zien op de echo. Dagelijks geeft dit spiraaltje een lage dosering hormonen af (levonorgestrel 0,009mg per dag). Deze lage concentratie (19,5mg in de Kyleena t.o.v. 52,0mg in de Mirena) zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond dikker wordt en het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder niet meer wordt opgebouwd. Dit samen maakt de kans zeer minimaal dat een eicel en een zaadcel met elkaar in contact komen en hiermee de bevruchting. Omdat deze effecten hoofdzakelijk plaatselijk zijn, gaat de eisprong meestal door tijdens het gebruik van Kyleena. Kyleena bevat geen oestrogeen en heeft dus geen invloed op de normale functie van je eierstokken. 

Aanbevolen folder:
Kyleena

Werkwijze plaatsing

Kies je voor een spiraal dan schrijven we een recept voor je uit en plannen een afspraak (ca. 10-12 weken na de bevalling) voor het plaatsen van de spiraal. De spiraal moet vooraf bij de apotheek opgehaald worden. Je krijgt een mail met informatie omtrent de spiraal zelf en de procedure van het inbrengen toegestuurd. 

Na een kort intakegesprek volgt eerste een inwendig onderzoek om de positie van de baarmoeder en baarmoedermond te bepalen. Het plaatsen van het spiraaltje duurt slechts enkele minuten. Na de plaatsing zal middels een echo bekeken worden of het spiraaltje goed zit. 

Het plaatsen van het spiraaltje kan pijnklachten veroorzaken. Tijdens het plaatsen kun je kortdurend pijn in de onderbuik voelen. Ook erna kun je enkele uren nog krampen voelen. Dit trekt vanzelf weg en is meestal van korte duur. De eerste drie maanden na de plaatsing kun je nog wat onregelmatig bloedverlies hebben (spotting).

Het advies is om 1 uur vόόr het plaatsen 1000mg paracetamol of 600mg ibuprofen in te nemen. 

Nacontrole

Na het inbrengen van het spiraaltje is er een kleine kans dat het spiraaltje niet goed blijft zitten.
Indien je het prettig vindt mag je na zes weken langs komen voor een nacontrole. Tijdens deze controle wordt middels echo gecontroleerd of de spiraal nog op de juiste plek zit.

Na het inbrengen van de spiraal of het voorschrijven van de pil brengen we je huisarts op de hoogte van de start met anticonceptie. Het kan zijn dat er naar aanleiding van de gezondheidssituatie twijfel is over de juiste vorm van anticonceptie. In dat geval nemen we contact op met de huisarts om te overleggen over welke vorm van anticonceptie het meest passend is.

Tarieven & vergoedingen van anticonceptie

Aan het voorschrijven van anticonceptie zijn geen extra kosten verbonden. De vergoeding van het anticonceptiemiddel (pil of spiraal) is afhankelijk van je pakket van je zorgverzekering. Het plaatsen van de spiraal declareren wij rechtstreeks bij je zorgverzekeraar. Het plaatsen van de spiraal door de verloskundige wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Mocht je aangesloten zijn bij een zorgverzekering waarbij het plaatsen van de spiraal niet wordt vergoed ontvang je van ons een factuur. Informeer je hierover bij je eigen verzekeringsmaatschappij.

Goed om te weten

Tot 21 jaar wordt anticonceptie vanuit de basisverzekering vergoed. (dan gaat het af van je eigen risico). Vanaf 21 jaar krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering, maar kan een aanvullende verzekering de kosten wel vergoeden. Het spiraaltje wordt 1 keer in de 5 jaar vergoed. 

  • Plaatsing spiraal €63,50,-
  • Extra nacontrole, inclusief echo (>6 weken na plaatsing) €30,-
  • Spiraal verwijderen €25,-
  • Anticonceptieconsult (extra begeleiding bij het maken van een keuze voor anticonceptiemethode) €30,-
  • Mirena®:  ca. €  150,- 
  • Kyleena®: ca. € 150,-
  • T-Safe®:  € 69,-
  • Ballerine ®:  € 119,-
Belangrijk! Update coronavirusWij kunnen er niet meer omheen, het Coronavirus verspreid zich op dit moment razendsnel.

Lees gaarne aandachtig onze handelingsadviezen en besluiten om verspreiding van het coronavirus (Covid-19) te beperken.