Spiraal

Plaatsing spiraal

In onze praktijk kun je terecht voor het plaatsen en verwijderen van het spiraal. Een spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij ons terecht voor zowel de koperspiraal (T-safe) als het hormoonspiraal (Mirena of Kyleena). Het is belangrijk om samen te bespreken welke spiraal het beste bij je past.

T-safe

Dit is een anticonceptiemethode zonder hormonen die 10 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Het is een T-vormig spiraal (kunststof) met een koperdraadje eromheen . Het spiraal geeft geleidelijk koper af waardoor zaadcellen ‘vertraagd’ worden waardoor de zaadcel niet meer in staat is de eicel te bevruchten. Verder veroorzaakt het een soort ontstekingsreactie in de baarmoeder waardoor er geen innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden. 

Aangezien het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen soms de eerste menstruaties na plaatsing wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker of langer duren. Na 3-6 maanden is je menstruatiepatroon meestal weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon.
De betrouwbaarheid is hoog, ook bij overgeven en diarree. Na verwijderen ben je vrijwel meteen weer vruchtbaar. 

Aanbevolen website:
https://www.t-safe.nl/ 

Aanbevolen folder:
T-safe

 

Mirena

Het hormoonspiraal is een klein T-vormig (kunststof) spiraaltje, die geleidelijke hormonen afgeeft (levonorgestrel 0,02mg per dag). Het hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder minder wordt opgebouwd zodat de innesteling van een bevruchte eicel nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt. Daarnaast zorgt het hormoon voor een verdikking van het baarmoederhalsslijmvlies, waardoor er geen zaadcellen bij de eicel kunnen komen. Bij sommige vrouwen wordt ook de eisprong onderdrukt.
De Mirena biedt 8 jaar bescherming tegen zwangerschap en mag ook geplaatst worden als je nog borstvoeding geeft.

Je menstruatiepatroon kan veranderen. In de eerste paar maanden treedt er meer onregelmatig bloedverlies op, daarna vermindert de menstruele bloeding aanzienlijk en kan deze zelfs na verloop van tijd helemaal wegblijven. Dit gebeurt bij ca. 30-40% van de vrouwen met een Mirena. 
Zoals elk geneesmiddel kan ook Mirena bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De bijwerkingen en meer informatie omtrent de Mirena kun je terugvinden in de bijsluiter.

Aanbevolen folder:
Mirena

Kyleena

Het hormoonspiraal is een klein T-vormig (kunststof) spiraaltje met een zilveren ringetje. Door de combinatie van de zilveren ring, is de spiraal nog beter te zien op de echo. Dagelijks geeft dit spiraaltje een lage dosering hormonen af (levonorgestrel 0,009mg per dag). Deze lage concentratie (19,5mg in de Kyleena t.o.v. 52,0mg in de Mirena) zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond dikker wordt en het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder niet meer wordt opgebouwd. Dit samen maakt de kans zeer minimaal dat een eicel en een zaadcel met elkaar in contact komen en hiermee de bevruchting. Omdat deze effecten hoofdzakelijk plaatselijk zijn, gaat de eisprong meestal door tijdens het gebruik van Kyleena. Kyleena bevat geen oestrogeen en heeft dus geen invloed op de normale functie van je eierstokken. 

Aanbevolen folder:
Kyleena

Werkwijze plaatsing

Kies je voor een spiraal dan schrijven we een recept voor je uit en plannen een afspraak (ca. 10-12 weken na de bevalling) voor het plaatsen van de spiraal. De spiraal moet vooraf bij de apotheek opgehaald worden. Je krijgt een mail met informatie omtrent de spiraal zelf en de procedure van het inbrengen toegestuurd. 

Na een kort intakegesprek volgt eerste een inwendig onderzoek om de positie van de baarmoeder en baarmoedermond te bepalen. Het plaatsen van het spiraaltje duurt slechts enkele minuten. Na de plaatsing zal middels een echo bekeken worden of het spiraaltje goed zit. 

Het plaatsen van het spiraaltje kan pijnklachten veroorzaken. Tijdens het plaatsen kun je kortdurend pijn in de onderbuik voelen. Ook erna kun je enkele uren nog krampen voelen. Dit trekt vanzelf weg en is meestal van korte duur. De eerste drie maanden na de plaatsing kun je nog wat onregelmatig bloedverlies hebben (spotting).

Het advies is om 1 uur vόόr het plaatsen 1000mg paracetamol of 600mg ibuprofen in te nemen. 

Nacontrole

Na het inbrengen van het spiraaltje is er een kleine kans dat het spiraaltje niet goed blijft zitten.
Indien je het prettig vindt mag je na zes weken langs komen voor een nacontrole. Tijdens deze controle wordt middels echo gecontroleerd of de spiraal nog op de juiste plek zit.

Na het inbrengen van de spiraal of het voorschrijven van de pil brengen we je huisarts op de hoogte van de start met anticonceptie. Het kan zijn dat er naar aanleiding van de gezondheidssituatie twijfel is over de juiste vorm van anticonceptie. In dat geval nemen we contact op met de huisarts om te overleggen over welke vorm van anticonceptie het meest passend is.