24/7 SPOEDNUMMER: 078-6 10 01 01

Badbevalling

Badbevalling

Warm water kan bij de geboorte een hele positieve ondersteunende rol spelen, zodat ze helpt een natuurlijke geboorte en thuisbevalling mogelijk te maken. Bevallen in water wordt ook aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken hebben.

Bevallen in bad is op dit moment in onze regio iets wat alleen thuis kan. In het Albert Schweitzer ziekenhuis is geen bevalbad aanwezig. In het Maasstad ziekenhuis is een bad aanwezig waarin je de weeën kunt opvangen, het is alleen niet geschikt om daadwerkelijk in te bevallen. 

Onze praktijk is in het bezit van twee eigen bevalbaden, die tegen een geringe prijs gehuurd kunnen worden tijdens je uitgerekende periode.

Een badbevalling verloopt vaak ontspannen en soepel.

Voordelen

 • Warm water werkt ontspannend

  Hoe meer je kunt ontspannen, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller en wordt de kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt kleiner.

 • Minder kans op uitscheuren

  Het warme water zorgt ervoor dat je weefsel soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.

 • Positief voor de partner

  omdat die een actievere rol heeft tijdens de bevalling. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan eventueel mee in bad om jou te ondersteunen als dat gewenst is.

 • Fijn voor de baby

  Voor de baby is het een rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby's die in water geboren worden vaak ontspannen en rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

Nadelen

 • Meer organiseren

  Je moet meer organiseren. De meeste baden thuis zijn te klein om in te bevallen. Tijdens de ontsluiting is het prima om in een normaal bad te zitten, maar tijdens het persen is een groter bad met meer ruimte ( in en rondom het bad) noodzakelijk. Er is dus een speciaal bad nodig. Zo'n bevalbad kunnen jullie huren bij ons in de praktijk.

 • Twee bevalbaden aanwezig

  Er zijn twee bevalbaden in de praktijk aanwezig. Indien ze al gereserveerd is voor een andere cliënt moet je een bevalbad bij een andere instantie huren. (www.oerbron.nl of www.bevalbaden.nl)

 • Opzetten en vol laten lopen van het bad kost ruim een uur

  Het opzetten en het vol laten lopen van het bevalbad duurt vaak ruim een uur. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd, zodat je tijdens de bevalling niet voor verrassingen komt te staan.

 • Door medische redenen niet in bad kunnen bevallen

  Het kan zijn dat er voor of tijdens de bevalling medische redenen zijn waarom je niet in bad mag bevallen. Dit zullen we je dan melden.

Voldoende ruimte voor het bad

In huis moet er een geschikte ruimte zijn om het bad op te zetten. Hiervoor is ongeveer 6 m2 nodig. Dit kan op de slaapkamer, een kinderkamer of eventueel in de woonkamer. Het is belangrijk dat er op dezelfde verdieping een kraan, een toilet en een bed aanwezig is. Als je twijfelt of je huis geschikt is voor een badbevalling, geef dit dan aan ons aan. Indien gewenst kunnen wij je tijdens de zwangerschap een bezoekje brengen, om te beoordelen of een badbevalling bij jou thuis mogelijk is.
Het opzetten en opruimen van het bad is even wat werk. Veel stellen vinden achteraf dat dit zeker de moeite waard is geweest. Als de situatie het toe laat helpen wij na de bevalling een handje bij het opruimen van het bad.

Wanneer in bad bij...

Als er sprake is van gebroken vliezen en nog geen weeënactiviteit dan mag je nog niet in bad. Je mag pas het water in na overleg met ons, dit in verband met infectierisico. Wanneer de vliezen nog niet zijn gebroken, mag je in principe op elk gewenst moment in bad.

Je kunt het water in gaan op een moment dat je daar behoefte aan hebt. Het is aan te raden om niet te vroeg het bad in te gaan. Als je vroeg het bad in gaat kunnen de weeën soms stoppen. Het beste moment is als je zo’n 4-5 centimeter ontsluiting hebt of als de weeën om de 2-3 minuten komen en 40 seconden aanhouden en/ of na overleg met ons. Het warme water heeft dan het meest positieve effect op de activiteit van de baarmoeder en verlicht de pijn en de heftigheid van de weeën.

Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan raadzaam om kortdurend uit bad te gaan, ongeveer 30 minuten. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water weer te ontspannen en je lichaam te dragen.

Het is voor ons meestal mogelijk om tijdens de bevalling een inwendig onderzoek te verrichten in bad. Is dit lastig of lukt het niet zullen we je vragen even uit bad te komen. Ook het beluisteren van het hartje van de baby kan in bad.

Tijdens het persen mag je in bad blijven. Wel kunnen er medische redenen optreden om uit bad te moeten.
Na de geboorte kan de baby nog even onder water blijven. De ademhaling wordt geprikkeld vanaf het moment dat het gezichtje in contact is met lucht (kou). Dan pas zal het een ademprikkel krijgen. Daarna is het prettig de baby onder water te houden met alleen het gezicht boven water zodat hij of zij lekker warm blijft.

Ook de placenta kan, indien gewenst, in bad geboren worden. Mocht je dat niet prettig vinden, dan stap je voor die tijd uit bad. Ook kan het zijn dat de verloskundige wil dat je uit bad komt om het bloedverlies beter in te kunnen schatten.

Wat kan ik als partner tijdens een badbevalling doen?

Als partner kun je er voor kiezen om je vrouw te ondersteunen in het bad en samen met haar in het bad te zitten. Dit wordt echter niet als vanzelfsprekend gezien, het is jullie eigen keuze. Het voordeel is dat je meer betrokken kunt voelen bij het ondersteunen van je vrouw. Je hebt letterlijk en figuurlijk meer contact met haar en na de bevalling met je kindje.
Als jullie er voor kiezen dat de partner in het bad zal plaatsnemen, dan vragen wij je om een zwembroek aan te trekken.

Onze service: verhuur van bevalbad

Als je de wens hebt om in bad te bevallen, kun je van onze praktijk een bevalbad lenen. Aan het lenen van het bad zelf zijn geen kosten verbonden. Vanwege de hygiëne moet je gebruik maken van een verwisselbare hoes die om het bad heengaat. Deze hoes krijg je van ons bij het bad geleverd. De kosten van deze hoes worden wel aan je doorgerekend, de hoes kost 50 euro. Deze hoes hoef je alleen te betalen als hij daadwerkelijk gebruikt is, houdt hem dus dicht tot aan dat je daadwerkelijk gaat bevallen en het bad gevuld gaat worden.

Je kunt bij ons tijdens het spreekuur aangeven dat je gebruik wilt maken van een bevalbad van de praktijk. Onze praktijk is in het bezit van twee bevalbaden. Tegen de tijd dat je hoogzwanger bent maken wij een afspraak wanneer het bad meegenomen kan worden. Let op dat je iemand meevraagt om dit voor je te doen, het is namelijk een zwaar pakket.

Het is verstandig om het opzetten van het bad van te voren te ‘oefenen’. De ervaring is dat dit over het algemeen soepel gaat, maar dat partners het prettig vinden om dit niet tijdens de bevalling voor het eerst te hoeven doen. Mochten jullie onverwacht ergens tegenaan lopen, komen we hier op tijd achter. Tip: Blaas de bovenste rand van het bad niet direct op volle spanning op, dan gaat tijdens de bevalling de hoes er niet goed omheen.

Na de bevalling is het de bedoeling dat het bad in de kraamweek aan ons teruggegeven wordt. Je kunt het bad op de praktijk (laten) afgeven of aan ons meegeven tijdens een kraamvisite. Als er veel mensen van het bad gebruik wensen te maken, kan het zijn dat wij jullie vragen het bad op korte termijn terug te geven.

Badbevalling in geboortecentrum Rhena

Bevallen in bad is vanaf 16 november 2020 ook mogelijk in het geboortecentrum Rhena van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Een langgekoesterde wens van veel zwangere vrouwen en van onszelf is hiermee in vervulling gegaan. Bevallen in bad kan alleen onder begeleiding van de eigen eerstelijns verloskundige, dus bij een poliklinische bevalling (niet bij bevallingen onder medische begeleiding). Het ‘badpakket’ kost €85 en kan worden geregeld via de balie van het Geboortecentrum of de dienstdoende verpleegkundige. Betalen kan met pin. Er zijn twee bevalbaden beschikbaar. Bespreek met ons wat de mogelijkheden zijn.

Meer weten?

Voor het beantwoorden van vragen of onduidelijkheden hierover kunnen jullie altijd bij ons terecht tijdens het (telefonisch) spreekuur, of door het sturen van een mail.

Op internet is er ook veel informatie te vinden over het bevallen in bad. Kijk bijvoorbeeld eens op:

Oerbron

Waterkinderen

De waterbevalling

Belangrijk! Update coronavirusWij kunnen er niet meer omheen, het Coronavirus verspreid zich op dit moment razendsnel.

Lees gaarne aandachtig onze handelingsadviezen en besluiten om verspreiding van het coronavirus (Covid-19) te beperken.