Thuis of ziekenhuis

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

In Nederland kun je, bij een goed verlopende zwangerschap, kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Thuis bevallen is even veilig als bevallen in het ziekenhuis. Wij begeleiden de bevalling zowel thuis als in het ziekenhuis (poliklinische bevalling en bevalling op plaatsindicatie). 

Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis. Je bent vrij in de keuze waar je wilt bevallen zolang de zwangerschap zonder complicaties verloopt en je baby tussen 37 en 42 weken zwangerschap geboren wordt. Deze keuze mag je wat ons betreft ook maken op het moment zelf. Zorg daarom dat je op beide situaties voorbereid bent. 

Mocht er tijdens je zwangerschap of bevalling een reden zijn om jou en je baby wat beter in de gaten te houden, dan zorgen wij ervoor dat de gynaecoloog je zwangerschap en/of bevalling verder begeleidt. Er is dan sprake van een medische indicatie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je tijdens de zwangerschap een te hoge bloeddruk ontwikkeld, je eerder een keizersnede hebt gehad, je baby in stuit ligt, je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn of als je medicamenteuze pijnstilling wilt tijdens de bevalling. Je bevalt dan in het ziekenhuis.

Soms geven wij tijdens de zwangerschap het advies om op plaatsindicatie in het ziekenhuis te bevallen. In dit geval begeleiden wij je bevalling in het ziekenhuis. Dit is bijvoorbeeld het geval als je bij een vorige bevalling meer bloedverlies dan gemiddeld hebt gehad. 

Zowel een medische bevalling als een bevalling op plaatsindicatie wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar.

Thuisbevalling

Een bevalling is een natuurlijk proces en het vrouwelijk lichaam is er voor gemaakt. Ontspanning, rust en een goede ondersteuning komen een bevalling ten goede. Bij een thuisbevalling wordt met name de vertrouwde eigen omgeving als zeer prettig ervaren. 

Goed om te weten!

Onze begeleiding is hetzelfde; dat wil zeggen, we hebben dezelfde instrumenten en medicijnen tot onze beschikking zowel bij een thuisbevalling als bij een ziekenhuisbevalling. Dat zijn onder andere steriele instrumenten om de navelstreng door te knippen, instrumenten om te hechten en zuurstof te geven in geval van nood. Als bewaker van de gezondheid van jou en jullie kindje denken wij altijd een paar stappen vooruit en zullen bij twijfel het zekere voor het onzekere nemen. Om die reden is een thuisbevalling verantwoord en net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis.

Voordelen:

  • Vaste kraamverzorgster bij je bevalling
  • De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op.
  • Minder kans op medische ingrepen
  • Zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een prik met pethidine voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling.
  • Vaker spontaan bevallen
  • Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.
  • In je vertrouwde omgeving
  • Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
  • Volledige vergoeding
  • Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.
  • Regie in eigen hand
  • Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.

Nadelen

  • Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen, alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
  • Wil je medische pijnbestrijding als een ruggenprik of een injectie met pethidine, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis. Pijnstillingsmethoden zonder medicijnen als geboorteTens en ontspanningstechnieken kun je gewoon thuis toepassen.

Poliklinische bevalling

Wij begeleiden je bevalling als je graag in het ziekenhuis wilt bevallen zolang er verder geen medische reden voor is; dit heet een poliklinische bevalling. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat jullie je daar prettiger bij voelen. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. 

Goed om te weten!

Het eerste gedeelte van de bevalling ben je thuis. Als je contact met ons opneemt, komen we eerst bij je thuis kijken wat de stand van zaken is. Als de ontsluiting halverwege is, bij ca 5-6 centimeter, geven we de keuze waar je wilt bevallen. Wil je graag poliklinische bevallen, dus met ons in het ziekenhuis, dan nemen wij contact op met het ziekenhuis om je aan te melden op de verloskamers. Daarna gaan we met je mee naar het ziekenhuis waar een verpleegkundige van de verloskamers ons komt assisteren. Als alles voorspoedig verloopt, mag je ca 2-3 uur na de bevalling weer naar huis. Dit geldt meestal ook in de avond en de nacht. Bij thuiskomst zal de kraamverzorgster je verder gaan begeleiden. 

Wij werken het meeste samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis te Dordrecht (Geboortecentrum Rhena) maar komen soms ook in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Voordelen

  • Je weet zeker waar je gaat bevallen
  • Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat, zodat je je hierop kan voorbereiden.
  • Niet te reizen
  • Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties, dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.

Nadelen

  • Meer kans op ingrepen
  • Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling.
  • Kans op ziekenhuisbacteriën
  • Jij en je kindje kunnen in aanraking komen met ziekenhuisbacteriën.
  • Verschillende personen aanwezig
  • De sfeer in het ziekenhuis is meestal niet huiselijk en er kunnen meerdere verschillende personen aanwezig zijn op de verloskamer.
  • Niet alle kosten gedekt
  • Er zitten kosten aan die niet door alle zorgverzekeraars worden vergoed. Vraag dit even na bij je verzekeraar.