Kraamtijd
De kraamweek beslaat de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling. In deze periode zal een kraamverzorgster jullie een aantal uren per dag thuis ondersteunen. Zij doet de medische controles bij moeder en kind, helpt bij de baby in bad doen, bij voeding geven en geeft ondersteuning bij het huishouden. Zij neemt met ons contact op bij bijzonderheden.
Ook wij komen een aantal keer in de kraamweek bij jullie op bezoek om te horen hoe het met jullie gaat, om adviezen te geven en om na te praten over de bevalling.
De bevalling en geboorte van je baby is zowel lichamelijk als emotioneel een intense gebeurtenis, waar jullie best even van moeten bijkomen. Daarnaast is het een bijzondere eerste kennismakingsperiode met je kindje. Een periode waarin jullie moeten wennen aan de signalen die een baby geeft, jullie gaan oefenen met de voedingen en verschoningen en waarin je nachtrust waarschijnlijk wat op de proef wordt gesteld. Ook voor de baby is de eerste periode buiten de baarmoeder wennen. Een baby is de eerste periode vooral gebaat bij veel huid-op-huid contact en knuffelen met papa en mama.
Al met al een hele bijzondere periode, die soms ook intensief en pittig kan zijn. Zowel voor het lichamelijke herstel na de bevalling als voor de emotionele overgang naar het “ouders zijn”, is rust en tijd heel belangrijk! Rust om de gebroken nachten wat bij te slapen en om te herstellen. Tijd om jullie kindje te leren kennen en om samen de bevalling en eerste ervaringen te laten landen. Hierbij wat praktische tips om dit in te bouwen.
Tips: meer rust en relaxte ouders in de kraamweek
- Bouw elke middag een rusttijd in, bijvoorbeeld van 12u tot 15u. Zet telefoon op stil en neem even tijd voor jezelf. Communiceer dit ook naar je omgeving en zet dit op je geboortekaartje. Probeer ook in de avond na een bepaalde tijd geen bezoek meer te plannen.
- Bedenk van tevoren wie je graag de eerste week op bezoek hebt en wie er even kan wachten.
- Plan bezoek in de eerste week in een agenda en probeer het kort te houden. Het is heel normaal om een kraambezoekje tot een half uurtje te beperken.
- Je telefoon loopt misschien over van lieve berichtjes en felicitaties, die veel tijd in beslag kunnen nemen. Het kan helpen om op vaste tijdstippen even je telefoon te checken en te beantwoorden om hem erna weer een tijd stil te zetten.
- Durf hulp van je omgeving te vragen en te accepteren. Je familie en vrienden vinden het vaak alleen maar fijn om wat te kunnen doen. Vraag iemand om een boodschapje, een maaltijd koken, oppas voor eventuele andere kinderen.
- Voor de vaders: doe jezelf ook niet tekort en probeer lekker wat extra vrij te nemen van het werk. Ondanks de uitbreiding van 2 naar 5 dagen bevallingsverlof, hebben de mannen in Nederland het nog niet ruim in vergelijking met andere Europese landen.
- Probeer sommige zaken van tevoren voor te bereiden: maaltijden invriezen, geboorte enveloppen schrijven, aangifte papieren klaar leggen.
- En zeker niet onbelangrijk: probeer te accepteren dat dingen soms anders lopen dan je van tevoren had gedacht. Go with the flow…
Mocht je in de eerste periode vragen hebben of ergens ongerust over zijn, dan zijn we altijd te bereiken via het bekende nummer: 078-6100101.
Handige informatie over de kraamtijd is hier te vinden.