Borstvoeding

Borstvoeding

De keuze maken tussen het geven van borstvoeding en flesvoeding is niet altijd makkelijk. Zeker in het begin van de zwangerschap staat het onderwerp vaak nog wat ver van je af. Lees tijdens de zwangerschap eens wat over het geven van borstvoeding of laat je informeren tijdens een informatieavond. Veel kraamcentra organiseren voorlichtingsavonden hierover. Ook kun je met je vragen of bedenkingen altijd bij ons terecht.

Graag willen we je wijzen op de vele voordelen van het geven van borstvoeding voor zowel moeder als kind.

Kind

  • Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding en is qua samenstelling precies aangepast aan de behoefte van je kind. Het bevat belangrijke stoffen zoals groeifactoren en antistoffen die niet na te maken zijn. Je kind is daarmee beter beschermd tegen bacteriën.
  • Het beschermt je kind tegen maag-/darmaandoeningen, luchtweginfecties, eczeem en allerlei allergieën, infecties en ontstekingen.
  • Het is altijd op temperatuur, vers en gratis.
  • Indien kinderen zes maanden volledig borstvoeding hebben gehad zijn ze op latere leeftijd beter beschermt tegen o.a. overgewicht en diabetes.

Moeder

  • De baarmoeder krimpt sneller naar de normale grootte en het beperkt het bloedverlies na de geboorte.
  • Je bent sneller op je oude gewicht; met het geven van borstvoeding verbruik je 200-500kcal.
  • Het bevordert de moeder- kind-binding
  • Moeders die borstvoeding geven hebben minder kans op het ontwikkelen van borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker en je hebt op langere termijn minder kans op botontkalking.

Borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf. Soms is het even oefenen of kost het wat inspanningen. Vaak is daar in de eerste week geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Vrijwel altijd is het de moeite waard en wordt de borstvoeding naast de beste ook de makkelijkste voeding voor je kindje. Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven. Bij slechts 2% is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk.
Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk je kindje vaak en zorgvuldig aan te leggen. Je wordt hierbij tijdens de eerste week intensief  begeleid door de kraamverzorgster en door ons. Als het nodig is, kunnen we altijd een lactatiekundige voor je inschakelen; iemand die gespecialiseerd is in borstvoeding. In de regio zijn er ook diverse instanties die je kunnen helpen tijdens (de keuzes rondom en de voorbereiding op) het geven van borstvoeding.

Handig om in huis te hebben:

  • Een voedings- bh
  • Pak zoogkompressen

Veel informatie kun je vinden op:
Borstvoedingnatuurlijk
Borstvoedingsorganisatie La leche League
Borstvoeding.com

Voedingscentrum