Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel en kraamtijdkwaaltjes
Hoewel je je als kraamvrouw door alle adrenaline soms heel opgepept kunt voelen, merk je de eerste week vaak ook dat je lichaam echt even hersteltijd nodig heeft van de bevalling. Ongeacht of je bevalling heel soepel en snel of wat moeizamer is verlopen, je lichaam heeft echt rust nodig. Verwacht niet dat je de eerste dagen al erg mobiel bent, dit wordt vanzelf snel beter! Voor vrouwen kan het soms best frustrerend zijn dat ze door lichamelijke ongemakken de eerste dagen wat minder goed voor de baby kunnen zorgen en het veel op de partner aankomt. Probeer je te realiseren dat je je moederrol op allerlei manieren kunt vervullen: met veel huid-op-huid contact, veel knuffelen en natuurlijk voeding geven. Ook kan het voor de partner heel fijn zijn om een actieve rol in de verzorging van de baby te ervaren. Blijf de eerste dagen lekker veel in bed, eet en drink goed, dan zal je herstel het meest voorspoedig verlopen. Hieronder geven we je een paar tips voor veel voorkomende zaken in de kraamtijd.
Naweeën
Naweeën is het samentrekken van de baarmoeder na de bevalling. Het zorgt ervoor dat de baarmoeder weer zijn normale grootte krijgt en het bloedverlies minder wordt. Niet iedereen voelt deze samentrekkingen, maar voor sommigen kan dit behoorlijk gevoelig zijn, meestal als dit niet je eerste bevalling was. Je kunt hiervoor pijnstilling nemen, bij voorkeur paracetamol. Na enkele dagen zal dit gevoel verdwijnen.
Stuwing
Stuwing treedt vaak op rond de 4e dag na de bevalling. De melkproductie komt flink op gang, waardoor je borsten gespannen en pijnlijk kunnen aanvoelen. De klachten verminderen zodra het evenwicht tussen vraag en aanbod van melk zich weer wat hersteld heeft; dit duurt meestal een dag of twee. Houdt een strakke beha aan (geen beugelbeha), ook ‘s nachts. Soms geven koude kompressen of kompressen van koolbladeren verlichting. Probeer harde of rode plekken in je borsten tijdens het voeden weg te masseren. Het kan zijn dat je door de stuwing wat verhoging krijgt (tot 38 graden), neem dan eventueel paracetamol. Waarschuw ons altijd bij koorts boven 38 graden. Door de stuwing kan je baby het soms lastig vinden om de tepel goed te pakken. Het kan dan helpen om de eerste spanning van je borsten te verlichten door onder de douche wat melk uit je borsten te masseren. Ook de kraamverzorgster zal je verder helpen met allerlei tips.
Hechtingen
Wanneer je na de bevalling hechtingen hebt bij je vagina, probeer de hechtingen goed schoon te houden. Spoel na toiletgebruik goed na met water of plas onder de douche. Wissel regelmatig van verband. De huid rondom de hechtingen kan soms wat opgezwollen of beurs zijn. Een koel kompres kan dan verlichten of je kunt starten met homeopathische druppeltjes tegen zwellingen: Arnica d6. Af en toe gaan zitten op een wat hardere ondergrond stimuleert de afvoer van vocht rond de hechtingen. Probeer de hechtingen 2 keer per dag aan de lucht te drogen door zonder verband en ondergoed in bed te liggen.
Herstel bekkenbodem en buikspieren
Tijdens je zwangerschap en bevalling hebben je bekkenbodem- en buikspieren het zwaar te verduren gehad. Het is belangrijk dat je langzaam aan begint met het trainen van deze spieren. In het kraamboek dat je krijgt van je kraambureau staan meestal oefeningen die met weinig inspanning al uit te voeren zijn. Je kunt dit prima doen als je bijvoorbeeld aan het voeden bent, of onder de douche staat. Bouw het oefenen langzaam op. Je lichaam is aan het herstellen, dus forceer niets!
Uitgebreide informatie over het herstel van je bekkenbodem na de bevalling is hier te vinden.
Darmkrampjes bij baby's
Darmkrampjes komen vrij veel voor tijdens de eerste week na de geboorte. Het wordt veroorzaakt doordat het darmstelsel van je baby nog moet wennen aan het verteren van melk. Het is een normaal verschijnsel dat na enige tijd vanzelf minder wordt. Vaak helpt het om je baby te troosten door hem/haar lekker bij je te nemen en wat te wiegen. Lichaamswarmte helpt, bijvoorbeeld door je baby met de buik op jouw buik te leggen. Je kunt het buikje van je baby zachtjes masseren of kleine ‘fietsbewegingen’ te maken met de beentjes.
Mijn baby wordt geel
Net geboren baby’s zijn roze van kleur. Tijdens de eerste dagen na de geboorte kan de huid en soms ook het oogwit van de baby een gele kleur krijgen, dit is een normaal verschijnsel. In het bloed van de baby wordt het teveel aan rode bloedcellen afgebroken, waarbij een soort galstof, bilirubine, wordt gevormd. Voordat de lever deze stof weer afbreekt en afvoert, wordt het bilirubine opgeslagen onder de huid, wat een gele kleur kan veroorzaken. Na enkele dagen zal de huid minder geel worden.
De kraamverzorgster en wij houden de kleur van je baby goed in de gaten. Indien we je baby te geel vinden, zetten we een bloedonderzoek in. We nemen dan wat bloed af uit het hieltje van je baby, net als met de hielprik. Hierbij bepalen we dan de waarde van bilirubine in het bloed van je baby. Indien deze waarde boven een bepaalde grens komt, kan het zijn dat je baby naar het ziekenhuis moet om onder een blauwe lamp gelegd te worden. Het licht van deze lamp (UV licht) helpt het lichaam om de bilirubine af te breken en uit te scheiden.