Veilig slapen

Veilig slapen

Jonge kinderen slapen veel. Het is dan ook van belang om kinderen op een veilige manier te laten slapen. Over de oorzaken van wiegendood is nog niet alles duidelijk. Wel zijn er een aantal factoren vastgesteld die van invloed zijn. Bron: website Consument en Veiligheid, www.veiligheid.nl

Leg je baby op de rug te slapen

Dit is de veiligste slaaphouding. Je baby ligt zo met het gezichtje vrij. De eerste twee weken kan je baby nog op de zij slapen. Daarna niet meer, omdat je baby dan kan omrollen tot op de buik. De kans op verstikking is groter bij buikligging en je baby kan sneller door beddengoed bedekt raken. Een scheef hoofdje wordt voorkomen door je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts neer te leggen.

Gebruik de eerste twee jaar bij voorkeur een babyslaapzak

Slaapt je baby zonder slaapzakje; maak dan het dekentje en lakentje stevig en kort – voetjes tegen het voeteneinde – op. Bij gebruik van een babyslaapzak, is de kans op warmtestuwing niet aanwezig, omdat het hoofdje van je baby niet onder het beddengoed kan raken. Bovendien rolt een jonge baby in een slaapzak minder gemakkelijk om van de rug naar de buik en kan hij zich niet blootwoelen. Koop altijd een goed passende babyslaapzak.

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed

Dit kan veel te warm zijn voor je baby. Gebruik liever een lakentje met dekentje. Ook een dekentje in een dekbedhoes is mogelijk, zolang de dekbedhoes goed past. Het beddengoed moet groot genoeg zijn, zodat het goed onder het matras kan worden geklapt.

Leg je baby te slapen in een wieg of bedje

Dit is de veiligste slaapplek. Wanneer jullie baby bij jullie in bed slaapt, is er een risico dat je baby onder het dekbed of onder kussens terecht komt, of dat je op je kind rolt. Dit risico neemt toe als ouders hebben gerookt of gedronken, medicijnen of drugs hebben gebruikt of wanneer ze erg vermoeid of gestrest zijn. Wanneer het toch nodig of gewenst is dat je baby bij jullie in bed slaapt, probeer dan op de volgende punten te letten:

  • alleen op een stevig matras zonder spleet (geen waterbed)
  • dekbed en kussens uit de buurt van je baby houden
  • leg je kindje hoger dan jezelf op zijn rug, in een babyslaapzak

Zorg dat je baby het niet te warm heeft

Let op de combinatie kleding, beddengoed en kamertemperatuur. Zorg dat de temperatuur van de babykamer tussen 16°C-18°C is. Let ook op dat je baby het niet te warm heeft in de auto en in de draagzak. Doe een dikke winterjas in de auto uit en draag een draagzak niet onder de jas.

Houd je baby vrij van rook

Er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood. Houd je baby niet alleen in huis vrij van rook, maar ook onderweg (in de auto) of op bezoek. Ventileer regelmatig de kamer waar je kindje slaapt, ook als jullie zelf niet roken.

Zorg voor een veilig bed

Gebruik een wieg of bedje, waarvan de zijwanden luchtdoorlatend zijn. De spijlafstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. Kies een stevig en goed passend matras en leg aan het hoofdeinde geen plastic of zeiltje onder het hoeslaken. Gebruik geen zacht of afsluitend beddengoed zoals dekbed, hoofdbeschermer, kussen, kussenachtige knuffels, zeiltje en waterbed; het kan de ademhaling belemmeren. Leg je kindje niet op een waterbed.

Geef je baby geen geneesmiddelen met slaapverwekkende werking

Dit geldt ook voor moeders die borstvoeding geven. Wees altijd voorzichtig met medicijnen voor baby’s.

Geef je baby bij voorkeur borstvoeding

Borstvoeding verlaagt het risico op wiegendood. Ook een fopspeen bij het inslapen helpt. Krijgt je kindje borstvoeding, gebruik dan alleen een fopspeen als de borstvoeding goed op gang is gekomen. Bij flesvoeding kan wel meteen een fopspeen worden geven. Bouw het gebruik van een fopspeen na tien maanden af.