Beladvies bij bevalling

Beladvies wanneer de bevalling begint

Ons spoednummer (078-6100101) is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar voor medische vragen, ongerustheid, spoed en bevallingen.
Kun je ons niet direct op het spoednummer bereiken; probeer het dan na 5 minuten nog eens.  Mochten we onverhoopt niet te bereiken zijn, neem dan contact op met de verloskamers van het Albert Schweitzer ziekenhuis (Geboortecentrum Rhena): 078- 6546446

Tussen de 37 en 42 weken is het normaal om te bevallen. Denk je dat je weeën, vruchtwaterverlies of bloedverlies hebt voor de 37 weken, bel ons dan direct. Als de bevalling voor de 37 weken begonnen is, moet je namelijk bevallen in het ziekenhuis.

Hieronder een overzicht van de belangrijke momenten waarop we graag willen dat je ons belt. We willen benadrukken dat je ons altijd mag bellen, ook bij twijfel of ongerustheid.

Weeën

We maken onderscheid tussen zwangeren die voor het eerst gaan bevallen en zwangeren die al een keer bevallen zijn. 

  • Je bent zwanger van je eerste kind en de weeën komen een uur lang elke 3-4 minuten, die een minuut duren.
  • Je bent zwanger van je tweede of derde kind en de weeën komen een uur lang elke 5 minuten, die een minuut duren.
Vruchtwaterverlies

In 10% van de gevallen start de bevalling met het breken van de vliezen. Er zijn dan nog geen weeën. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk. Het vruchtwater kan wat rozig gekleurd zijn met witte vlokjes. Dit is volkomen normaal. Je blijft nu continue kleine beetjes vocht verliezen. Meestal beginnen de weeën binnen 6-12 uur na het breken van de vliezen. Soms duurt het langer.
Als de vliezen breken, probeer dan wat vruchtwater op te vangen. Dit kan bijvoorbeeld in een potje of kopje zijn, maar ook in ondergoed of maandverband. 

Mochten de vliezen na 37 weken ’s nachts breken en 

  • Het hoofdje is ingedaald
  • Het vruchtwater is helder
  • Er zijn nog geen goede regelmatige weeën: dan kun je rustig afwachten, maar laat het ons wel altijd in de loop van de ochtend weten, zodat wij een controle kunnen komen doen. Breken de vliezen overdag of in de avond dan laat dit dan ons meteen weten. Dit geldt ook als je twijfelt over vruchtwaterverlies.

Verlies je echter groen/ bruin vruchtwater, bel ons dan altijd meteen, ongeacht of er wel of geen weeën zijn. De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. Extra controle van de harttonen van de baby is dan wenselijk in het ziekenhuis. De bevalling zal dan worden overgedragen aan de klinisch verloskundige of gynaecoloog. 

    Ruim helder bloedverlies

    Wanneer je weeën hebt of de vliezen zijn gebroken, is het normaal dat je wat slijm en/ of bloed verliest. Als het ruim helderrood bloedverlies is (lijkend op een menstruatie of meer), bel ons dan direct. 

    Bloeddrukklachten

    Een hoge(re) bloeddruk in je zwangerschap kan de placentafunctie beïnvloeden en is daarom belangrijk om in de gaten te houden. Soms duidt het op een zwangerschapsvergiftiging (pre- eclampsie). Het is belangrijk dat je ons belt wanneer je klachten hebt die passen bij een hoge bloeddruk. Het is vaak een combinatie van de volgende klachten:

    • Hoofdpijn
    • Niet lekker voelen
    • Misselijkheid/ braken
    • Sterretjes zien
    • Strak bandgevoel om bovenbuik of hoofd
    • Pijn tussen de schouderbladen
    • Plotseling vocht vasthouden in gezicht, handen en voeten

    Bellen bij:
    Niet lekker voelen in combinatie met een of meerdere bovenstaande klachten.

    Minder leven voelen

    Iedere baby heeft zijn eigen bewegingspatroon. Vanaf 18-22 weken kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Zo merk je snel genoeg wanneer er iets verandert en wanneer je contact met ons op moet nemen. Vanaf 28 weken moet je je baby elke dag regelmatig kunnen voelen.
    Belinstructies:

    • Indien je je vanaf 28 weken onzeker voelt over de bewegingen van je baby, adviseren wij het volgende:
      Ga gedurende 2 uur op je linkerzij liggen en let op de bewegingen in je buik. Beweegt je baby minder dan 10 keer in deze 2 uur? Of ben je ongerust? Neem dan met ons contact op. Wacht niet tot de volgende dag! 

    Aanbevolen folder:
    Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

    Ongerustheid

    Altijd bellen wanneer je ongerust bent!