24/7 SPOEDNUMMER: 078-6 10 01 01

Echo’s en onderzoeken

Middels deze echo kunnen we zien of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje van het kindje klopt. Ook kunnen we het kindje meten om zo meer informatie te krijgen over hoever je ongeveer zwanger bent. Verder kunnen we bevestigen of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat. Deze echo kan via de buik of inwendig (vaginaal) gemaakt worden. Een inwendige echo kan in het begin van de zwangerschap beter beeld geven en dus meer duidelijkheid bieden. Een inwendige echo is niet pijnlijk of gevaarlijk. Je mag altijd aangeven als je moeite hebt met deze echo, dan kunnen we samen op zoek naar een passende oplossing. Soms kan de beeldkwaliteit beperkt zijn door bijvoorbeeld de ligging van het kind, het postuur van de moeder of door voorliggende darmen van de moeder.

Aangezien alle kindjes de eerste weken even hard groeien, kan aan de hand van de lengte van je kindje berekend worden hoe oud hij is en wat de exacte uitgerekende datum is. Hiervoor wordt gekeken naar de lengte van de kruin tot de stuit. Tijdens de termijnecho wordt ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of een meerling. Als de echo er goed uitziet is de kans op een miskraam verminderd van 10% tot 1-3%.
Deze echo kan in de meeste gevallen via de buik gemaakt worden, dit lukt het beste als je een volle blaas hebt. Een volle blaas wil zeggen: plas het laatste uur voor de echo niet meer en drink in dit uur nog wat. Soms hebben we uitwendig echter geen duidelijk beeld en zal de echo alsnog inwendig gemaakt worden.

Als zwangere heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte te onderzoeken of er aanwijzingen zijn voor bepaalde aangeboren afwijkingen, dit noemen we prenatale screening.

Onder prenatale screening vallen twee onderzoeken: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Of je wel of geen gebruik maakt van prenatale screening, mogen jullie zelf beslissen. Het maken van een keuze kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat jullie keuze past bij jullie eigen gevoel en ideeën over bijvoorbeeld de zwangerschap, jullie levenswijze en de afwijkingen zoals bijvoorbeeld het Downsyndroom.

In het begin van de zwangerschap bespreken we deze onderzoeken uitvoerig met jullie en begeleiden we jullie graag bij het maken van een keuze (namelijk het wel of niet laten uitvoeren van de onderzoeken). Vaak is het fijn om je voorafgaand aan de intake alvast in te lezen. Zo kunnen we jullie specifieke vragen over prenatale screening gericht beantwoorden tijdens de intake.

Aanbevolen folder: ‘Informatie over screening op down- edwards- en patausyndroom’

De Nipt is een bloedonderzoek bij de zwangere en wordt vanaf 11 weken uitgevoerd.  Het laboratorium van het EMC onderzoekt het DNA en kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je kind Down- Edward- of patausyndroom heeft. De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

De screening kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kindje. Maar het kan je ook ongerust maken, en je voor moeilijke keuzes stellen. De combinatietest en de NIPT geven geen zekerheid. Bij een verhoogd risico wordt vervolgonderzoek aangeboden. (prenatale diagnostiek). Vervolgonderzoek kan in de vorm van een vlokkentest (tussen 11- 13 weken) of een vruchtwaterpunctie (vanaf 15 weken). Soms wordt een uitgebreide echo gedaan. Je  bepaalt zelf of je van deze onderzoeken gebruik wil maken en of je bij een ongunstige uitslag nog vervolgonderzoek wil laten doen. Je  kunt op elk moment stoppen met de onderzoeken.

Aanbevolen link: Meer informatie over de NIPT

De combinatietest is een veilige methode, waarmee de kans op een kind met Downsyndroom voor deze zwangerschap berekend kan worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd centrum waar je naar verwezen wordt. De combinatietest bestaat uit twee onderzoeken:
– een bloedonderzoek tussen 9-14 weken in de zwangerschap
– middels een echo wordt tussen 11-14 weken de dikte van de nekplooi gemeten bij het kind
De uitslagen van deze onderzoeken, in combinatie met onder andere je leeftijd, zwangerschapsduur, bepalen hoe groot de kans is op een kind met Downsyndroom. Een verdikte nekplooi of bepaalde uitslagen in het bloedonderzoek kunnen ook duiden op andere aandoeningen, zoals het Patausyndroom (trisomie 13) en het Edwardsyndroom (trisomie 18). 

Aanbevolen links:
Meer informatie over de combinatietest
Alle verschillen tussen de combinatietest en NIPT op een rijtje gezet

Aanbevolen website:
www.pns.nl

Aanbevolen folder:
‘Informatie over screening op down- edwards- en patausyndroom

Met het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft zoals een open rug of schedel. Er wordt uitgebreid gekeken naar o.a. hersenen, aangezicht, hart en grote bloedvaten, organen, botten en stand van de ledematen door een gespecialiseerde echoscopiste. De 20 weken echo is geen garantie op een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden voor de geboorte ontdekt. Soms worden er wel afwijkingen of bijzonderheden gezien die voor onzekerheden kunnen zorgen. Je komt dan in aanmerking voor een uitgebreide echo (GUO) of mogelijk een vruchtwaterpunctie om meer te weten over de afwijking. De 20 weken echo wordt vanuit de basisverzekering vergoed. 

Aanbevolen website:
www.pns.nl

Aanbevolen folder:

Informatie over de 20 weken echo’

Mocht het nodig zijn dan wordt er tijdens de zwangerschap een groeiecho gemaakt. Deze echo wordt alleen op medische indicatie uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verwacht groot kind of juist klein kind of wanneer er factoren zijn die de groei van het kindje kunnen beïnvloeden. Deze echo wordt meestal tussen 28 en 34 weken gemaakt.

Rond de 35-36 weken zwangerschap wordt op onze praktijk de liggingsecho gemaakt om vast te stellen of het kindje in hoofdligging of stuitligging ligt. Meestal is dit in hoofdligging maar bij een klein aantal baby’s (3-4%) ligt het kind in stuitligging.

Wanneer het kind in stuit ligt zullen we jullie uitgebreid uitleg geven over de keuzes die er dan gemaakt kunnen worden.

Belangrijk

Op onze praktijk beschikken we over een eigen echo- apparaat. Marieke, Marjolein, Silvia zijn bekwaam in het maken van echo’s. Alle echo’s die bij ons op de praktijk gemaakt worden, worden vergoed door de zorgverzekeraar. Er worden op onze praktijk tijdens de zwangerschap meerdere echo’s verricht, te weten de vroege echo, de termijnecho en de liggingsecho.
Het echocentrum Palet of het Albert Schweitzer ziekenhuis verzorgen de medische groeiecho’s en de 20 wekenecho.

Wij maken in onze praktijk geen pretecho’s.

Een echo is altijd een momentopname en biedt nooit garantie. Als er geen afwijkingen geconstateerd worden tijdens het echoscopisch onderzoek is dit nooit een garantie dat er geen afwijkingen aanwezig zijn. Tijdens de echo wordt er met uiterst aandachtig gekeken naar jullie kindje. Echter, de echo’s op onze praktijk geven een algemeen beeld over de gezondheid van jullie kindje. Dit betekent dat grote afwijkingen opgemerkt kunnen worden, maar niet alle afwijkingen (zichtbaar of niet zichtbaar) gezien zullen worden. Dit is ook niet de specifieke indicatie van de echo’s op onze praktijk.

Als er wél bijzonderheden of afwijkingen zichtbaar zijn, zullen we deze aan jullie melden en hierop passend beleid maken. De ervaring leert ons dat de meeste zwangeren informatie willen over mogelijke afwijkingen van hun ongeboren kindje. Wanneer jullie hierover echter niet geïnformeerd willen worden, dan is het verstandig dit voor het echoscopisch onderzoek duidelijk kenbaar te maken aan ons.

Er zijn verschillende redenen waarom een echo gemaakt wordt tijdens de zwangerschap. Belangrijk om te weten is dat je nooit verplicht bent een echo te laten maken.

Belangrijk! Update coronavirusWij kunnen er niet meer omheen, het Coronavirus verspreid zich op dit moment razendsnel.

Lees gaarne aandachtig onze handelingsadviezen en besluiten om verspreiding van het coronavirus (Covid-19) te beperken.