Zwangerschapcontroles

Eerste controle

Rond de 8e– 9e week van de zwangerschap kom je voor het eerst op controle. Deze controle duurt ongeveer 45 minuten. 

Eerste vroege controle

Aan het begin van de eerste controle wordt de vroege echo gemaakt. Middels deze echo kunnen we zien of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje van het kindje klopt. Ook kunnen we het kindje meten om zo meer informatie te krijgen over hoever je ongeveer zwanger bent. Verder kunnen we het bevestigen of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat.  

Deze echo kan via de buik of inwendig (vaginaal) gemaakt worden. Een inwendige echo kan in het begin van de zwangerschap beter beeld geven en dus meer duidelijkheid bieden. Een inwendige echo is niet pijnlijk of gevaarlijk. Je mag het altijd aangeven als je moeite hebt met deze echo, dan kunnen we samen op zoek naar een passende oplossing.
Soms kan de beeldkwaliteit beperkt zijn door bijvoorbeeld de ligging van het kind, het postuur van de moeder of door voorliggende darmen van de moeder. 

Counseling prenatale screening

Er zal gevraagd worden of jullie informatie over screening op down- edwards- en patausyndroom en/ of het SEO willen ontvangen. Indien deze informatie gewenst is zal een counselinggesprek plaatsvinden. Dit gesprek heeft als doel jullie een geïnformeerde keuze te laten maken wat betreft deze onderzoeken tijdens de zwangerschap. 

Onder prenatale screening vallen twee onderzoeken: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Of je wel of geen gebruik maakt van prenatale screening, mogen jullie zelf beslissen. Het maken van een keuze kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat jullie keuze past bij jullie eigen gevoel en ideeën over bijvoorbeeld de zwangerschap, jullie levenswijze en de afwijkingen zoals bijvoorbeeld het Downsyndroom.

In het begin van de zwangerschap bespreken we deze onderzoeken uitvoerig met jullie en begeleiden we jullie graag bij het maken van een keuze (namelijk het wel of niet laten uitvoeren van de onderzoeken). Vaak is het fijn om je voorafgaand aan de intake alvast in te lezen. Zo kunnen we jullie specifieke vragen over prenatale screening gericht beantwoorden tijdens de intake.

Lees meer over prenatale screening op de pagina echo’s en onderzoeken

Tweede controle

Rond de 11e week van de zwangerschap kom je voor de tweede controle en zal je gezondheid besproken worden. Dit betreffen vragen over je ziektegeschiedenis, (eventuele operaties, medicijngebrik ed.), allergieën en er wordt aandacht besteed aan roken, alcohol en drugsgebruik. Verder worden eventuele eerdere zwangerschappen, sociale omstandigheden en eventuele bijzonderheden in de familie van jou en je partner besproken.

Termijnecho

Aangezien alle kindjes de eerste weken even hard groeien, kan aan de hand van de lengte van je kindje berekend worden hoe oud hij is en wat de exacte uitgerekende datum is. Hiervoor wordt gekeken naar de lengte van de kruin tot de stuit. Tijdens de termijnecho wordt ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of een meerling. Als de echo er goed uitziet is de kans op een miskraam verminderd van 10% tot 1-3%.
Deze echo kan in de meeste gevallen via de buik gemaakt worden, dit lukt het beste als je een volle blaas hebt. Een volle blaas wil zeggen: plas het laatste uur voor de echo niet meer en drink in dit uur nog wat. Soms hebben we uitwendig echter geen duidelijk beeld en zal de echo alsnog inwendig gemaakt worden.

Onderzoeken

Tijdens deze controle wordt je bloeddruk gemeten en je startgewicht wordt bepaald. Verder zal er informatie gegeven worden over het algemeen zwangeren bloedonderzoek.
In het eerste trimester van de zwangerschap wordt je bloed gecontroleerd op; bloedgroep, rhesusfactor, irregulier antistoffen, ijzergehalte, suikergehalte en de infectieziekten; leverziekte (Hepatitis B) geslachtsziekte (Lues), HIV en op indicatie Parvo. Indien nodig kan het vitamine- D gehalte,  worden onderzocht.

Hartjesspreekuur

De eerste periode in de zwangerschap kan erg spannend zijn of je onzeker maken. Zeker als je de baby nog niet voelt bewegen, je zwangerschapsklachten afnemen na 12 weken of als je eerder een miskraam gehad hebt. Maar ook later in de zwangerschap kan het prettig zijn om even naar het hartje van je baby te komen luisteren.

Vanaf 13 weken kun je langskomen op de praktijk om even naar het hartje van de baby te luisteren. Je hoeft hier geen afspraak voor te maken. Het is een extra gratis service buiten je reguliere afspraken op het spreekuur om. Je mag natuurlijk ook je partner, ouders of vrienden meenemen om te luisteren naar het hartje van jullie baby.

Wanneer je vragen en/of klachten wilt bespreken kun je hiervoor beter een aparte afspraak maken.

Het hartjesspreekuur is op iedere dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 9.15 uur.

Vervolgcontroles

Over het algemeen verlopen de vervolgcontroles ongeveer volgens onderstaand schema:
0 tot 24 weken: iedere 4 weken
24 tot 33 weken: iedere 3 weken
33 tot 37 weken: iedere 2 weken
37 tot 40 weken: iedere week

Hiervan kan laagdrempelig worden afgeweken als je persoonlijke situatie hier om vraagt. De reguliere controles duren ongeveer 15 minuten.

Het kan gebeuren dat je verhinderd bent voor een afspraak. Wij vragen je om je afspraak minimaal 24 uur van tevoren af te zeggen of te wijzigen. Dit kan ook per mail: info@verloskundigenpraktijkzwijndrecht.nl 

Persoonlijke aandacht

Elke controle begint met een gesprek, waarbij centraal staat hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Voel je vrij om vragen te stellen en eventuele onzekerheden en/ of emoties met ons te bespreken. Eventuele klachten worden uitgediept en gerichte adviezen zullen worden gegeven. 

Aan het einde van de zwangerschap wordt tijdens een uitgebreide afspraak de bevalling besproken. Aan bod komen jullie wensen & verwachtingen (zie geboorteplan) en de belinstructies. Mocht er eerder de behoefte zijn om de bevalling te bespreken, laat het ons dan weten.

Onderzoeken
  • Iedere controle wordt je bloeddruk gemeten en zijn we benieuwd naar je gewicht
  • Uitwendig zwangerenonderzoek. Elke controle voelen we aan je buik om de groei van de baarmoeder te beoordelen en of deze overeenkomt met de zwangerschapsduur. Vanaf 28 weken zal met een centimeter je buik worden opgemeten en voelen we naar de ligging van je kind. Op het einde van de zwangerschap voelen we ook naar de indaling van het hoofdje in het bekken.
  • Vanaf 12 weken luisteren we iedere controle met de doptone naar het hartje
  • Tijdens de controle van 27 weken wordt bij de zwangere die RhD of Rhc negatief is, de eventuele aanwezigheid van antistoffen gecontroleerd middels bloedonderzoek.
  • Rond 30 weken wordt nogmaals het ijzergehalte in het bloed gecontroleerd.
  • Tijdens de controle van 34-36 weken wordt een liggingsecho gemaakt om zeker te weten of het hoofdje beneden ligt.
Zwangerschapskaart

Alle gegevens betreffende je zwangerschap worden door ons in jullie persoonlijke, elektronische, dossier genoteerd. Je kunt je persoonlijk dossier ook zelf inzien thuis, dit kan via onze samenwerking met Zwangerenportaal. Hierover vertellen we je meer op de praktijk!